Ανακτήθηκε αξιοποιήσιμο ηχητικό υλικό από τα «μαύρα κουτιά»

Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2015 21:06
UPD:21:08
EPA/BEA / HANDOUT
A- A A+

Ένα αξιοποιήσιμο ηχητικό απόσπασμα από το ένα από τα «μαύρα κουτιά» που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας κατάφεραν να ανακτήσουν οι ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων οι οποίοι αναζητούν τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings στις γαλλικές Άλπεις χθες Τρίτη.

«Μόλις καταφέραμε να ανακτήσουμε ένα αξιοποιήσιμο ηχητικό αρχείο» είπε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας ερευνών και αναλύσεων για θέματα ασφαλείας της πολιτικής αεροπορίας της Γαλλίας Ρεμί Ζουτί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για τα αίτια της συντριβής. Οι ερευνητές δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να δώσουν «την παραμικρή εξήγηση ή ερμηνεία» για τα αίτια του δυστυχήματος είπε.

«Θα γίνει λεπτομερής δουλειά (με βάση) το αρχείο αυτό για να καταλάβουμε, να ερμηνεύσουμε τις συνομιλίες και τους ήχους που ακούγονται» είπε ο Ζουτί και πρόσθεσε ότι θα έχει περισσότερα, αναλυτικά στοιχεία “εντός ημερών” χάρη στα ανακτηθέντα δεδομένα από τον αυτόματο καταγραφέα συνομιλιών πιλοτηρίου (Cockpit Voice Recorder, CVR).

EURONEWS

Πέραν των συνομιλιών, η συσκευή αυτή καταγράφει επίσης όλους τους ήχους και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας που ακούγονται στο πιλοτήριο.

«Σε αυτό το στάδιο, προφανώς, δεν είμαστε να θέση να δώσουμε την παραμικρή εξήγηση ή ερμηνεία για τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν το αεροσκάφος να χάσει ύψος, και τους λόγους που δυστυχώς συνέχιζε να κατεβαίνει ως τη συντριβή του, καθώς και τους λόγους για τους οποίους (οι χειριστές) δεν απάντησαν στις προσπάθειες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να επικοινωνήσουν μαζί τους» συνόψισε ο Ζουτί. Περιορίστηκε να επιβεβαιώσει απλώς ότι στο Αίρμπας δεν σημειώθηκε έκρηξη κι ότι συνέχιζε να πετάει κανονικά μέχρι να συντριβεί.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι οι υπήκοοι των ΗΠΑ που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα επιβεβαιώθηκε πως είναι τρεις.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής διπλωματίας Τζένιφερ Ψάκι, αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής ότι ανάμεσα στα θύματα της τραγωδίας ήταν η Ιβόν Σέλκι και η κόρη της Έμιλι, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θέλει ακόμη να κατονομάσει τον τρίτο Αμερικανό υπήκοο που έχασε τη ζωή του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή