Στρατιωτική επιχείρηση υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη

Πάνω από 10 άμαχοι νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στη Σαναά
Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2015 08:39
UPD:16:48
REUTERS/KHALED ABDULLAH
A- A A+

Τουλάχιστον δεκατρείς άμαχοι σκοτώθηκαν σε συνοικία της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά, η οποία επλήγη από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τη νύχτα η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας.

«Δεκατρείς πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν κατά τις σαουδαραβικές επιδρομές τη νύκτα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα μέλη της υπηρεσίας με τη βοήθεια κατοίκων αναζητούν θύματα στα ερείπια των επτά κατοικιών, οι οποίες επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς.

EURONEWS

Οι κατοικίες βρίσκονται σε συνοικία που συνορεύει με το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά και μία αεροπορική βάση, ο κοινός διάδρομος προσγείωσης των οποίων έγινε στόχος των αεροπορικών επιδρομών, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε τη νύχτα στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη για την υποστήριξη του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μήνες αντιμέτωπος με την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Η επιχείρηση αποτελεί, σύμφωνα με το Ριάντ, απάντηση στην επίθεση των Χούτι και των συμμάχων τους, οι οποίοι προήλασαν χθες προς το Άντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος της Υεμένης αφού διέφυγε από τη Σαναά.

Όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία στην επιχείρηση είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν. Οι χώρες αυτές προστίθενται στις πέντε μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ) που επίσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία.

Το σουλτανάτο του Ομάν είναι η μόνη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που δεν συμμετέχει στην επιχείρηση.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη νύχτα ότι ενεργούν σε στενό συντονισμό με τη Σαουδική Αραβία στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά των δυνάμεων του κινήματος Χούτι προσφέρονατς επιμελητειακή υποστήριξη και πληροφορίες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή