Πηγαίνει Ιράν ο Ερντογάν, παρά τις διαφωνίες για την Υεμένη

Δεν ακυρώνει την επίσκεψή του, παρά το τεταμένο κλίμα
Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015 14:55
UPD:14:58
EPA/TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE / HANDOUT

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

A- A A+

Να πραγματοποιήσει κανονικά την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στο Ιράν την ερχόμενη εβδομάδα σχεδιάζει ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τις δηλώσεις του για την αραβική στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.

«Για την ώρα δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμά μας. Η επίσκεψή μας θα γίνει, αλλά παρακολουθούμε στενά την Υεμένη» και την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται εκεί, σημείωσε ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στον Τύπο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Σλοβενία και στη Ρουμανία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταγγείλει την βούληση του Ιράν να «κυριαρχήσει» στην Υεμένη κι είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης που άρχισαν η Σαουδική Αραβία και αραβικά σουνιτικά κράτη-σύμμαχοί της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούδι, τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν.

«Το Ιράν αποπειράται να κυριαρχήσει στην περιοχή, οι δολοπλοκίες του έχουν ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας», είχε πει ο κ. Ερντογάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε αντιδράσει στις δηλώσεις αυτές του προέδρου της Τουρκίας κατηγορώντας με τη σειρά του την Άγκυρα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να λάβει «ορισμένα μέτρα» λόγω της σύγκρουσης, χωρίς να διευκρινίσει ποια. «Για την Τουρκία οι εξελίξεις στην Υεμένη είναι πολύ σημαντικές», επέμεινε.

Ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Τεχεράνη την 7η Απριλίου, για μια σειρά συναντήσεων με επίκεντρο ιδίως την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή