Ινδονησία: Απόρριψη της έφεσης των Αυστραλών θανατοποινιτών

Ανοίγει ο δρόμος για εκτέλεσή τους, αφού εξάντλησαν όλα τα νομικά τους μέσα
Δευτέρα, 06 Απριλίου 2015 12:17
UPD:13:57
REUTERS/DARREN WHITESIDE

Οι Αυστραλοί είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου να μην εξετάσει την αίτηση αναίρεσης κατά της άρνησης του προέδρου Τζόκο Γουιντόντο να τους απονείμει χάρη.

A- A A+

Ινδονησιακό δικαστήριο απέρριψε νέα προσφυγή των Αυστραλών θανατοποινιτών Αντριου Τσαν και Μιουράν Σουκουμαράν, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκτέλεσή τους προσεχώς στην Ινδονησία, όπου άλλοι αλλοδαποί που έχουν καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση περιμένουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ωστόσο, ο δικηγόρος τους Λέοναρντ Αρπαν δήλωσε ότι θα καταθέσει νέα προσφυγή στο ινδονησιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, με την ελπίδα να καθυστερήσει την εκτέλεσή τους. «Θα συνεχίσουμε τις νομικές μας προσπάθειες», τόνισε στους δημοσιογράφους λίγο μετά την απόρριψη έφεσης από ινδονησιακό δικαστήριο.

Οι Αυστραλοί είχαν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου να μην εξετάσει την αίτηση αναίρεσης κατά της άρνησης του προέδρου Τζόκο Γουιντόντο να τους απονείμει χάρη. Οι κ.κ. Τσαν και Σουκουμαράν καταδικάστηκαν το 2006 ως αρχηγοί κυκλώματος διακίνησης ηρωίνης στην Ινδονησία.

REUTERS

Οι δικηγόροι τους έχουν εντείνει τους τελευταίους μήνες τις πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η εκτέλεση των δύο ανδρών. Οι δύο Αυστραλοί περιλαμβάνονται στους 10 κατάδικους από τη Γαλλία, τη Βραζιλία, τις Φιλιππίνες, τη Γκάνα, τη Νιγηρία και την Ινδονησία για διακίνηση ναρκωτικών στο Μπαλί, οι οποίοι πρόκειται να εκτελεστούν δια τυφεκισμού στο νησί - φυλακή Νουσακαμπαγκάν.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε ότι οι απορρίψεις σημαίνουν ότι οι κατάδικοι έχουν εξαντλήσει όλες τις νομικές οδούς για την αποφυγή της εκτέλεσης της εσχάτης των ποινών.

Ένας ακόμη αλλοδαπός ο οποίος περιμένει την εκτέλεσή του, ο Μάρτιν Αντερσον από τη Γκάνα, αναμένει επίσης την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έπειτα από αίτηση για επανάληψη της δίκης.

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας έχει υποσχεθεί να περιμένει το τέλος όλων των νομικών διαδικασιών που είναι σε εξέλιξη πριν ανακοινώσει την ημερομηνία εκτέλεσης και τα ονόματα των κρατουμένων στην προσεχή λίστα, έπειτα από εκείνη του Ιανουαρίου. Έξι θανατοποινίτες για διακίνηση ναρκωτικών, μεταξύ τους πέντε αλλοδαποί, είχαν εκτελεστεί τότε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας αρνήθηκε να απονείμει χάρη στους θανατοποινίτες, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Αυστραλίας, της Βραζιλίας και της Γαλλίας.

Οι κ.κ. Σουκουμαράν και Τσαν είχαν ασκήσει έφεση τον Φεβρουάριο κατά της άρνησης του προέδρου να τους απομείνει χάρη, με τους δικηγόρους τους να υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος δεν είχε δώσει τη δέουσα προσοχή στην κάθε περίπτωση. Ωστόσο, διοικητικό δικαστήριο έκρινε ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά του να αποφανθεί επί της απονομής χάριτος, η οποία αποτελεί προνόμιο του προέδρου της Δημοκρατίας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή