Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ ΗΠΑ, Ιράν, Σ. Αραβίας για την Υεμένη

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2015 14:01
UPD:14:04
REUTERS/STEFAN WERMUTH

«Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που η περιοχή βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση και άνθρωποι εξαπολύουν επιθέσεις, παραβιάζοντας διεθνή σύνορα κατά άλλων χωρών», προειδοποίησε ο κ. Κέρι (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το Ιράν εξοπλίζει τους σιίτες αντάρτες Χούδι στην Υεμένη και δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, την ώρα που ολόκληρη η περιοχή έχει αποσταθεροποιηθεί, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο δίκτυο PBS, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας - πλαισίου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στη Λωζάνη.

«Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν με σταυρωμένα τα χέρια την ώρα που η περιοχή βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση και άνθρωποι εξαπολύουν επιθέσεις, παραβιάζοντας διεθνή σύνορα κατά άλλων χωρών», προειδοποίησε ο κ. Κέρι.

«Υπήρξαν - υπάρχουν, είναι εμφανές - πτήσεις προερχόμενες από το Ιράν. Κάθε εβδομάδα, υπάρχουν πτήσεις από το Ιράν, τις έχουμε εντοπίσει και τις γνωρίζουμε», είπε αναφερόμενος στην υποστήριξη των σιιτών Χούδι από την Τεχεράνη.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ανέλαβε την εν πτήσει τροφοδοσία σε καύσιμα των αεροσκαφών του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές κατά των Χούδι στην Υεμένη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την αντιπαράθεση. «Όμως, δεν θα εγκαταλείψουμε τις συμμαχίες και τις φιλίες μας», διευκρίνισε, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη για την ανάγκη «να σταθούμε στο πλευρό όσων αισθάνονται ότι απειλούνται εξαιτίας των επιλογών που είναι πιθανόν να κάνει το Ιράν".

Ιράν: Οι επιδρομές της Σ. Αραβίας σκοτώνουν παιδιά

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί κατήγγειλε τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, που σκοτώνουν «αθώα παιδιά».

EURONEWS

«Μην σκοτώνετε αθώα παιδιά. Ενας μεγάλος λαός σαν τον λαό της Υεμένης δεν θα παραδοθεί με τους βομβαρδισμούς», είπε ο κ. Ρουχανί, απευθυνόμενος προς τις χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να σκεφτούν πλέον τον τερματισμό του πολέμου, την κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Η Unicef έχει ανακοινώσει ότι 74 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Ιρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον διεθνή αραβικό σουνιτικό συνασπισμό να υποχωρήσει. «Η λύση βρίσκεται στην αδελφοσύνη και τη φιλία», είπε αναφερόμενος και στην ανάγκη αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία περιλαμβάνει εννέα σουνιτικές μουσουλμανικές χώρες και εξαπέλυσε στις 26 Μαρτίου αεροπορική επιχείρηση εναντίον θέσεων των σιιτών ανταρτών Χούτι, οι οποίοι προελαύνουν στην Υεμένη, έχοντας συμμαχήσει και με στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον κοσμικό πρώην πρόεδρο, Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το κίνημα των Χούδι, προσπάθησε την περασμένη εβδομάδα να επιστρατεύσει το Πακιστάν, την Τουρκία και το Ομάν, χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με το Ριάντ, για να μεσολαβήσουν για την έναρξη διαλόγου στο εσωτερικό της Υεμένης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην σύρραξη.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή