Υεμένη: Αεροσκάφος του Ερυθρού Σταυρού προσγειώθηκε στη Σαναά

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 12:12
UPD:18:09
REUTERS/KHALED ABDULLAH
A- A A+

Στη Σαναά προσγειώθηκε σήμερα ένα πρώτο αεροσκάφος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με 16 τόνους επείγουσας ιατρικής βοήθειας, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ στην Υεμένη.

«Είναι το πρώτο αεροπλάνο της ΔΕΕΣ που προσγειώνεται στη Σαναά. Μεταφέρει 16 τόνους ιατρικής βοήθειας», δήλωσε η εκπρόσωπος Μαρί-Κλερ Φεγάλι. Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στη Μέση Ανατολή, σε μήνυμα του στο Twitter διευκρίνισε ότι το αεροπλάνο μεταφέρει φάρμακα, επιδέσμους και χειρουργικό εξοπλισμό.

Όπως ανέφερε η Φεγάλι «αύριο, ένα δεύτερο αεροπλάνο θα μεταφέρει 32 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, γεννήτριες και εξοπλισμό για τον καθαρισμό του νερού τα οποία θα δοθούν στα νοσοκομεία της Σαναά».

Πλοίο της ΔΕΕΣ με ιατρικό υλικό πλεύρισε την Τετάρτη στο λιμάνι του Άντεν, στο νότο. Πενταμελής ιατρική ομάδα της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα έφθασε με το πλοίο αυτό στο Αντεν, σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Υεμένη.

EURONEWS

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, οι ΓΧΣ είχαν προωθήσει στο Άντεν φορτίο 2,5 τόνων ιατροφαρμακευτικού υλικού. Αυτή ήταν η πρώτη παράδοση ιατροφαρμακευτικής βοήθειας από την έναρξη στις 26 Μαρτίου των αεροπορικών επιδρομών του υπό το Ριάντ συνασπισμού κατά των σιιτών ανταρτών στην Υεμένη.

Οι σιίτες αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημαντικά εδάφη της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, ενώ ανάγκασαν τον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι να εγκαταλείψει τη χώρα και να καταφύγει στο Ριάντ. Σφοδρές μάχες μαίνονται κυρίως μεταξύ ανταρτών σιιτών και υποστηρικτών του Χάντι, στο νότο.

Μικρό αεροπλάνο της ΔΕΕΣ που μετέφερε μόνο ιατρικό προσωπικό είχε επίσης προσγειωθεί τη Δευτέρα στη Σαναά. Το περασμένο Σάββατο, η ΔΕΕΣ απηύθυνε έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία 24 ωρών στην Υεμένη ώστε να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια στους πολίτες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή