«Έκπληκτη» η Λετονή πρωθυπουργός από τις δηλώσεις Τσίπρα για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 17:22
UPD:17:24
REUTERS/INTS KALNINS

Η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα.

A- A A+

Έκπληκτη δήλωσε η πρωθυπουργός της Λετονίας Λαϊμντότα Στραουτζούμα από τις επικρίσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, έπειτα από συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ότι το καθεστώς των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Ρωσίας δεν είναι παραγωγικό, λέγοντας: «Δεν πιστεύω όμως ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας (...) βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου».

«Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης τον Μάρτιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεχθεί την κοινή θέση» της ΕΕ σχετικά με τις κυρώσεις, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός της Λετονίας, που ασκεί έως τις 30 Ιουνίου την εναλλασσόμενη προεδρία της Ε.Ε.

«Οπότε ήταν έκπληξη για εμένα τα όσα είπε στη Μόσχα» πρόσθεσε, μετά από συνάντηση που είχε με τους ομολόγους της τη Λιθουανίας και της Εσθονίας.

Οι τρεις αυτές χώρες της Βαλτικής, πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, τηρούν σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Λιθουανό πρωθυπουργό Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους, ο σκοπός της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στη Μόσχα ήταν «εντελώς ακατανόητος» και «ανησυχητικός για πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε.».

Χθες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία- Μαργάλιο είχε επίσης εκφράσει την αντίρρησή του με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα.

«Το βασικό ζήτημα των κυρώσεων είναι (να αναγκαστεί) η Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σημαίνει σεβασμός στις συνθήκες του Μινσκ, τερματισμός των επεμβάσεων προς βοήθεια των αυτονομιστών που βρίσκονται στο Ντονμπάς και επιστροφή της χερσονήσου της Κριμαίας» στην Ουκρανία, είχε πει ο Γκαρθία- Μαργάλιο.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή