«Στρατιωτικές κινήσεις ευρείας κλίμακας» εξετάζουν Κάιρο και Ριάντ

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2015 08:35
UPD:09:08
REUTERS/FAISAL AL NASSER
A- A A+

Το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε “ευρείας κλίμακας στρατιωτικές κινήσεις” στο σαουδαραβικό έδαφος, μαζί με άλλες χώρες του Κόλπου, συζητούν η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία έπειτα από τις συνομιλίες στο Κάιρο για την εκστρατεία της -υπό το Ριάντ - συμμαχίας που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούδι στην Υεμένη.

Όπως ανέφερε η αιγυπτιακή προεδρία σε ανακοίνωσή της, οι δύο πλευρές θα σχηματίσουν μια κοινή στρατιωτική επιτροπή για να εξετάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ζήτημα συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο υπουργός Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο Κάιρο χθες Τρίτη.

«Συμφωνήθηκε να σχηματιστεί μια κοινή στρατιωτική επιτροπή για να συζητήσει την εφαρμογή ενός μείζονος στρατηγικού ελιγμού στην επικράτεια του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, με τη συμμετοχή μιας κοινής αραβικής δύναμης αποτελούμενης από στρατεύματα της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών του Κόλπου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι η ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου και στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για το Κάιρο.

Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου συμμετέχουν ήδη στην εκστρατεία εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούδι στην Υεμένη και το Κάιρο έχει διαμηνύσει ότι θα συνεισφέρει χερσαία στρατεύματα “εάν είναι αναγκαίο”. Νωρίτερα χθες, διέψευσε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία έχει ήδη αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της Υεμένης.

Η ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν καθιστά σαφές εάν ο συνασπισμός σουνιτικών κρατών ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον των Χούδι θα υλοποιήσει την απειλή του να προχωρήσει, μετά τα αεροπορικά πλήγματα, σε μια επέμβαση με χερσαίες δυνάμεις, ή απλώς πρόκειται να κάνει μια επίδειξη δύναμης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή