Έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη

Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015 06:36
UPD:09:36
REUTERS/FAISAL AL NASSER
A- A A+

Έκκληση για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Υεμένη απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη των αεροπορικών πληγμάτων από μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούδι.

Ο Μπαν επισήμανε ότι η πιο φτωχή χώρα της Μέσης Ανατολής αντιμετώπιζε πολύ σοβαρή κρίση ήδη πριν ξεσπάσουν οι πιο πρόσφατες εχθροπραξίες, με το επίπεδο της διατροφικής ανασφάλειας να είναι υψηλότερο κι από εκείνο που καταγράφεται στις πιο φτωχές περιοχές της Αφρικής. Οι νέες συγκρούσεις απλώς επιδείνωσαν τα προϋπάρχοντα προβλήματα, πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος που καλώ να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη από όλες τις πλευρές», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν στη διάρκεια ομιλίας του στο National Press Club στην Ουάσιγκτον. «Οι Σαουδάραβες με διαβεβαίωσαν ότι καταλαβαίνουν πως πρέπει να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία. Καλώ όλα τα μέρη στην Υεμένη να συμμετάσχουν (σε αυτή) με καλή πίστη», συνέχισε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

EURONEWS

Όπως είπε ο ίδιος, η διπλωματική διαδικασία με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών παραμένει «ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί ο παρατεταμένος πόλεμος που έχει τρομακτικές συνέπειες για τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στην απόφαση του απερχόμενου ειδικού συμβούλου του για την Υεμένη, του Τζαμάλ Μπενομάρ, να παραιτηθεί από τη θέση, που αποδόθηκε στην αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στις οποίες μεσολαβούσε. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Μπαν Κι Μουν επέλεξε τον Μαυριτανό διπλωμάτη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ για να διαδεχθεί τον Μπενομάρ.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή