Ριάντ: Η συμμαχία θα συνεχίσει να στοχοθετεί τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη

Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 23:33
UPD:22/04/2015 09:29
REUTERS/Khaled Abdullah
A- A A+

Η συμμαχία των αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να στοχοθετεί τις κινήσεις των ανταρτών Χούτι εντός της Υεμένης, δήλωσε την Τρίτη ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος της συμμαχίας, ταξίαρχος Άχμεντ Ασέρι.

«Η συμμαχία θα συνεχίσει να εμποδίζει τις κινήσεις των ανταρτών Χούτι προκειμένου να μη μετακινούνται ή να διεξάγουν οποιεσδήποτε επιχειρήσεις εντός της Υεμένης», δήλωσε ο Ασέρι στους δημοσιογράφους στο Ριάντ.

Η ανακοίνωση τονίζει πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η συμμαχία των σουνιτικών κρατών εναντίον των ανταρτών ενδέχεται να συνεχιστούν, παρά την ανακοίνωση νωρίτερα για τερματισμό τους.

EURONEWS

Παράλληλα, το Πεντάγωνο γνωστοποίησε σήμερα πως η παρουσία νηοπομπής ιρανικών φορτηγών πλοίων στην Αραβική θάλασσα ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν επιπλέον πολεμικά πλοία στα ύδατα της εμπόλεμης Υεμένης, αλλά δεν ήταν ο αρχικός λόγος για την κίνηση αυτή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Πεζικού Στιβ Γουόρεν δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι τα πλοία του πολεμικού ναυτικού που περιπολούν την περιοχή έχουν έρθει σε άμεση επαφή με τον ιρανικό στολίσκο των εννέα φορτηγών πλοίων.

Επίσης διέψευσε σχετικά δημοσιεύματα ότι το αεροπλανοφόρο «USS Theodore Roosevelt» και το καταδρομικό «USS Normandy» στάλθηκαν στην περιοχή για να αναχαιτίσουν τα ιρανικά πλοία που ενδεχομένως μετέφεραν όπλα στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε σήμερα πως στόχος της παρουσίας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου κοντά στην Υεμένη είναι η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και του εμπορίου στην περιοχή.

«Ο στόχος της ανάπτυξης των Αμερικανικών πλοίων είναι να εντείνουν την πολιορκία στην Υεμένη και να επιβάλουν συλλογική τιμωρία στο λαό της Υεμένης», δήλωσε από την πλευρά του σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο Ρόιτερς ο Μοχάμεντ Αλ Μπουκάιτι, υψηλόβαθμο στέλεχος των ανταρτών Χούτι.

«Αυτό το βήμα αυξάνει το επίπεδο της συμμετοχής τους σε αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή