Επίθεση των Χούδι σε παραμεθόρια πόλη της Σαουδικής Αραβίας

Τετάρτη, 06 Μαΐου 2015 09:42
UPD:12:05
REUTERS/Khaled Abdullah

Οι Χούτι από τη δική τους πλευρά λένε ότι η δική τους εκστρατεία έχει στόχο να αντιμετωπιστεί η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Eπίθεση με όλμους και ρουκέτες σε μια σαουδαραβική πόλη κοντά στα σύνορα με την Υεμένη εξαπέλυσαν οι σιίτες αντάρτες Χούδι, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκστρατείας αεροπορικών πληγμάτων εναντίον τους από μια συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ. 

Τα πυρά των Χούδι έπληξαν σχολείο θηλέων και νοσοκομείο στη Νατζράν, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από τα σύνορα των δύο κρατών. Η επίθεση ώθησε τις αρχές να κλείσουν όλα τα σχολεία στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξαν θύματα.

Η σαουδαραβική εφημερίδα Αλ Τζαζίρα ανέφερε στον ιστότοπό της ότι οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο της Νατζράν διακόπηκαν.

Αυτόπτες μάρτυρες στην Υεμένη είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες ότι οι σαουδαραβικές δυνάμεις έπληξαν με πυροβολικό περιοχές στη δική τους πλευρά μετά τη ρίψη πυρών από τους Χούδι.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι η σύγκρουση στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 646 αμάχους αφότου η συμμαχία άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές την 26η Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 131 παιδιών. Πάνω από 1.364 άμαχοι έχουν τραυματιστεί.

Κατά το Ριάντ, ο στόχος της εκστρατείας είναι να επανέλθει στην εξουσία η νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι και να αναγκαστούν να υποχωρήσουν οι Χούδι, που υποστηρίζονται από το σιιτικό Ιράν και έχουν κατακτήσει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι Χούδι από τη δική τους πλευρά λένε ότι η δική τους εκστρατεία έχει στόχο να αντιμετωπιστεί η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και να καταπολεμηθεί η διαφθορά στη χώρα.

Η χθεσινή επίθεση ακολούθησε την ανακοίνωση του Ριάντ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και την ανακοίνωση του προέδρου Χάντι, ο οποίος έχει καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, για διάλογο ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις της Υεμένης.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή