Υεμένη: Στρατιωτική επέμβαση «για να σωθεί η χώρα» ζητεί η κυβέρνηση

Επιστολή προς το Συμβούλιο Ασαφαλείας του ΟΗΕ
Πέμπτη, 07 Μαΐου 2015 06:47
UPD:07:21
EPA/STRINGER
A- A A+

Επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέστειλε η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «επέμβει το ταχύτερο με χερσαίες δυνάμεις για να σώσει» τη χώρα, «ειδικά τις πόλεις Άντεν και Τάιζ».

Η επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρεσβευτής της Υεμένης στον ΟΗΕ Χάλεντ Αλγεμένι και η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, θα μπορούσε να προσφέρει την απαιτούμενη διεθνή νομική κάλυψη για μια χερσαία στρατιωτική επέμβαση.

Μια συμμαχία εννέα αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε μια εκστρατεία αεροπορικών πληγμάτων την 26η Μαρτίου, πριν συμπληρωθούν 48 ώρες αφότου η κυβέρνηση της Υεμένης είχε ειδοποιήσει το Σ.Α. του ΟΗΕ με επιστολή της, την 24η Μαρτίου, πως ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από αραβικά κράτη του Κόλπου.

Σιίτες αντάρτες, οι λεγόμενοι Χούτι, μπήκαν κατόπιν μαχών στη συνοικία Ταουάχι του Άντεν, παρά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας, επεκτείνοντας τον έλεγχό τους στην πόλη, η τύχη της οποίας θεωρείται κρίσιμη για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.

Η επιστολή που επιδόθηκε στο Σ.Α. καλεί παράλληλα οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγράψουν τις «βάρβαρες παραβιάσεις εναντίον ενός ανυπεράσπιστου πληθυσμού», ενώ καταγγέλλει τους Χούτι ότι δολοφονούν αμάχους και εμποδίζουν το έργο των γιατρών, των νοσοκόμων και των τραυματιοφορέων.

«Η κυβέρνηση», προστίθεται στην επιστολή, «θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να προσαχθούν οι Χούτι και οι δυνάμεις οι οποίες είναι πιστές στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή