ΟΗΕ: Ξεκινούν οι συνομιλίες για την Υεμένη

Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015 22:55
UPD:23:08
REUTERS/KIM HONG-JI

O  γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μπουν.

A- A A+

Την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην κρίση της Υεμένης στην Γενεύη στις 28 Μαΐου, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που διαρκεί στη χώρα για περισσότερες από επτά εβδομάδες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μπουν.

Σημειώνεται ότι το Ιράν συμφώνησε να επιτραπεί ο διεθνής έλεγχος του πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και πλέει προς την Υεμένη.

Οι κινήσεις στοχεύουν στην εκτόνωση της κρίσης στην νότια αραβική χερσόνησο, όπου οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σκότωσαν τουλάχιστον 15 αντάρτες Χούδι στις τελευταίες αεροπορικές επιθέσεις.

«Ο γ.γ. είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη διαβουλεύσεων όλων των πλευρών με αφετηρία την 28η Μαΐου στην Γενεύη για μια νέα ώθηση προς μια πολιτική διαδικασία μετάβασης στην Υεμένη», ανέφερε η ανακοίνωση.

Επιπρόσθετα τονίζεται πως η πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά την κυβέρνηση της Υεμένης και τις άλλες πλευρές, ανάμεσα τους και τους Χούδι, έρχεται σε συνέχεια εκτεταμένων διαβουλεύσεων από τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. στην Υεμένη, Ισμαήλ Ουλντ Σείχ Άχμετ.

Πηγή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε πως ο κ. Μπαν αναμένεται να παρευρεθεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης με έδρα τη Σαουδική Αραβία εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την ανακοίνωση και δήλωσε πως οι Χούδι πρέπει πρώτα να αφοπλιστούν και να αποσυρθούν από τις πόλεις που έχουν καταλάβει από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ανακοίνωση της έναρξης των διαβουλεύσεων ήρθε παράλληλα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ιράν ότι συμφωνεί προκειμένου το ιρανικό εμπορικό πλοίο που πλέει προς την Υεμένη με φορτίο 2,5 χιλ. τόνους τροφίμων και ιατρικών προμηθειών να υποβληθεί σε διεθνή έλεγχο στο Τζιμπουτί, πριν συνεχίσει για το λιμάνι Χοντάιντα στην Υεμένη, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Χούδι.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει τον κίνδυνο μιας πιθανής σύγκρουσης μεταξύ του πλοίου, που συνοδεύεται από ιρανικά πολεμικά πλοία και των δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή