Σε πύρινο κλοιό ο δυτικός Καναδάς

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 11:11
UPD:11:19
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Δασικές πυρκαγιές μαίνονται στον δυτικό Καναδά, με αποτέλεσμα 7.000 κάτοικοι και εργαζόμενοι σε πετρελαϊκές εταιρείες να έχουν απομακρυνθεί από την επαρχία Αλμπέρτα. 

Οι φωτιές πολλαπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Αρκετές από αυτές προκλήθηκαν από κεραυνούς που έπεσαν πάνω σε ξερά χόρτα και ενισχύθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους. 

Περισσότεροι από 1.600 πυροσβέστες με τη βοήθεια πυροσβεστικών αεροπλάνων προσπαθούσαν μέχρι αργά χθες να θέσουν υπό έλεγχο 70 διαφορετικές εστίες στην Αλμπέρτα, 55 από τις οποίες φέρεται να προκλήθηκαν από κεραυνό.

Στην επαρχία έχουν σταλεί πυροσβέστες και υλικοτεχνική βοήθεια από το Οντάριο και το Κεμπέκ. Η τοπική κυβέρνηση ωστόσο, σκοπεύει να απευθύνει έκκληση για ενισχύσεις στις ΗΠΑ και το Μεξικό, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις φωτιές αυτές, 20 από τις οποίες είναι εκτός ελέγχου και μαίνονται σε απόσταση μικρότερη από 20 χλμ. από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και σπίτια. 

Τη Δευτέρα οι πετρελαϊκές εταιρείες Canadian Natural Resources και Cenovus έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους στην περιοχή Κολντ Λέικ, περίπου 300 χλμ. βορειοανατολικά του 'Εντμοντον.

REUTERS/HANDOUT

Οι δύο επιχειρήσεις απομάκρυναν το προσωπικό τους, κυρίως αεροπορικώς, καθώς οι φωτιές απειλούν να αποκλείσουν τον δρόμο που οδηγεί στις πετρελαιοπηγές.

Παρότι καμιά από τις δύο εγκαταστάσεις δεν απειλείται άμεσα από την πύρινη λαίλαπα, η επαναλειτουργία τους ή η επιστροφή των εργαζομένων δεν εξετάζεται επί του παρόντος. 

Συνολικά η διακοπή της εκμετάλλευσης προκαλεί μείωση της παραγωγής κατά 233.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, δηλαδή 10% της παραγωγής ασφαλτούχου άμμου της Αλμπέρτας. 

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή Γουαμπάσκα, 300 χλμ. βόρεια του 'Εντμοντον και, μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή