Υεμένη: Νεκρός σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα;

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 09:12
UPD:16:03
EPA/HO

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης, ο Νάσερ αλ-Ουαχίσι σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου στην περιοχή του Χαντραμούτ, ανατολικά του Αντεν.

A- A A+

Στόχος αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους έγινε την περασμένη εβδομάδα ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα και ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος στην Υεμένη, Νάσερ Αλ Ουαχίσι, σύμφωνα με πληροφορίες της Washington Post, ενώ το CNN μεταδίδει ότι ο ίδιος σκοτώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης.

Αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν πως είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί ότι το υψηλόβαθμο στέλεχος της ηγεσίας της Αλ Κάιντα σκοτώθηκε κατά το αεροπορικό πλήγμα της 9ης Ιουνίου. «Προσπαθούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατό του», δήλωσε στην εφημερίδα αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης, ο Νάσερ Αλ Ουαχίσι σκοτώθηκε στις 12 Ιουνίου στην περιοχή του Χαντραμούτ, ανατολικά του Αντεν.

Τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της Υεμένης δήλωσε από την πλευρά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Ουαχίσι σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στη Μουκάλα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα, και ότι το πτώμα του βρίσκεται σε νεκροτομείο που φυλάσσεται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο Αλ Ουαχίσι είχε ορισθεί το 2013 υπαρχηγός της Αλ Κάιντα από τον ηγέτη της οργάνωσης, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι.

Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE ανήρτησε την πληροφορία ότι μέλη της Αλ Κάιντα ανταλλάσσουν μηνύματα που παραπέμπουν στον θάνατο του Νάσερ αλ-Ουαχίσι και στην αντικατάστασή του από τον στρατιωτικό διοικητή της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, Κασίμ Αλ Ρίμι.

Η Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο 2009 από την ένωση της σαουδαραβικής και της υεμενικής πτέρυγας της οργάνωσης. Αυτή η διττή υπόσταση απεικονίζεται στην ηγεσία της οργάνωσης: ο ηγέτης της είναι Υεμενίτης ο οποίος απέδρασε από τη φυλακή του 2006, ενώ ο υπαρχηγός του είναι Σαουδάραβας, ο Σαΐντ Αλ Σίχρι, ο οποίος απελευθέρωθηκε από το στρατιωτικό κέντρο κράτησης του Γκουαντάναμο το 2007.

EURONEWS

Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελήθηκε από την αποδυνάμωση της κεντρικής εξουσίας στην Υεμένη το 2011, έπειτα από λαϊκή εξέγερση κατά του τότε προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, για να ενισχύσει τη θέση της στη χώρα.

Η Αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση κατά της σατιρικής εφημερίδας Charli Hebdo στο Παρίσι και είναι μία από τις τοπικές οργανώσεις του δικτύου το οποίο ιδρύθηκε από τον Οσάμα μπιν Λάντεν, και περιλαμβάνει την Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία, το Μέτωπο Αλ Νούσρα στη Συρία, την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ και την Αλ Κάιντα στην Ινδική Υποήπειρο.

Η Λιβύη ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον θάνατο του Μοχτάρ Μπελμοχτάρ, πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ και εγκέφαλο της επιχείρησης σύλληψης ομήρων στο Ιν Αμένας στην Αλγερία το 2013, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επιδρομής στην ανατολική Λιβύη. Η Ουάσινγκτον δεν επιβεβαίωσε το γεγονός.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή