Κώστας Χατζής: «Το μόνο, που, σίγουρα, δεν έχει σύνορα, είναι η μουσική και τα τραγούδια…»

Ο τραγουδοποιός Κώστας Χατζής μιλά για τη συναυλία «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει»
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 13:51
UPD:13:51

Ο Κώστας Χατζής κατάγεται από οικογένεια τσιγγάνων λαϊκών μουσικών, καθώς ο παππούς του, Κώστας Καραγιάννης, ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του και ο πατέρας του, Ευάγγελος Χατζής, δεξιοτέχνης στο σαντούρι.

A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Με τα τραγούδια του, που αποτελούν σπουδαίες αισθητικές προσεγγίσεις σε πλείστα κοινωνικά θέματα, με εκφραστική ελευθερία, έντονη διάθεση αναζήτησης και ανοιχτούς ορίζοντες, ο τραγουδοποιός Κώστας Χατζής θα μας παρασύρει σε ένα μουσικό ταξίδι γεμάτο ευαισθησία, και μας μιλά για τη συναυλία «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει».

O κιθαρωδός, που καθιέρωσε το στυλ «φωνή - κιθάρα» στην Ελλάδα και έγινε πρότυπο για πολλούς μεταγενέστερους τραγουδοποιούς, θα συνοψίσει τη μεγάλη του πορεία στο τραγούδι, που, επίσημα, ξεκίνησε το 1961, στην πλακιώτικη μπουάτ «Τιπούκειτος» του Μπουκουβάλα, σε μια μουσική βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη λίμνη της Βουλιαγμένης, την Πέμπτη 25 Ιουνίου, στις 10.30 το βράδυ.

Κύριος εκπρόσωπος της κοινωνικής και ανθρωπιστικής μπαλάντας, με σπάνιες αρετές και ένα εντελώς δικό του βαθύ αποτύπωμα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, ο Κώστας Χατζής κατάγεται από οικογένεια τσιγγάνων λαϊκών μουσικών, καθώς ο παππούς του, Κώστας Καραγιάννης, ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του και ο πατέρας του, Ευάγγελος Χατζής, δεξιοτέχνης στο σαντούρι. Με τη συμμετοχή της Μαρίας Αλεξίου και της Αντωνίας Χατζίδη και τον Γιώργο Παγιάτη να διευθύνει την ορχήστρα, ο Κώστας Χατζής θα μας θυμίσει αγαπημένα τραγούδια, και μιλά για αυτή τη βραδιά και για τη μουσική που δεν γνωρίζει σύνορα.

Τι θα παρουσιάσετε σε αυτή τη μουσική βραδιά;

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά ποτέ δεν έχουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όταν ανεβαίνουμε στο πάλκο, από το χνώτο των ανθρώπων, καταλαβαίνουμε τι τραγούδια θέλουν να ακούσουν. Και το αποτέλεσμα βγαίνει από όλους εμάς σαν ομάδα, γιατί ο καθένας λειτουργεί ξεχωριστά σαν μονάδα, αλλά ό,τι πετυχαίνουμε προκύπτει από συλλογική προσπάθεια. Θα ακούσουμε, σίγουρα, τραγούδια, που μας θυμίζουν τη δεκαετία του ’60, τραγούδια που αγαπάει όλος ο κόσμος, από τους σημαντικούς δημιουργούς εκείνης της εποχής.

Σε ποιους ρυθμούς χτυπά η τσιγγάνικη καρδιά;

Όπως όλων των ανθρώπων.

Στην ταραγμένη σύγχρονη εποχή μας, τι γνωρίζει σύνορα και τι όχι;

Το μόνο, που, σίγουρα, δεν έχει σύνορα, σε όποια εποχή και αν βρισκόμαστε, είναι η μουσική και τα τραγούδια. Ούτε διαβατήρια και πολιτικό χρώμα. Τα τραγούδια που λέμε, όμως, απευθύνονται σε ανθρώπινα δικαιώματα και καθήκοντα. Και εμείς καταγγέλλουμε την πολιτεία. Πάντα, με σεβασμό.

Γ. ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ
Πληροφορίες
Λίμνη Βουλιαγμένης: Βουλιαγμένη Αττικής, τηλ.: 210 8962237, 210 8962239. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15, 10 ευρώ. Κρατήσεις: ταμεία Λίμνης Βουλιαγμένης, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Media Markt, τηλεφωνικά: 210 9213310, ηλεκτρονικά: viva.gr και halfnote.gr.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή