«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ κουρδικό κράτος»

Δηλώσεις Ερντογάν
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015 12:04
UPD:12:05
REUTERS/UMIT BEKTAS

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

A- A A+

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μπροστά στις προόδους τις οποίες σημειώνουν οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Όποιο και να είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία ενός νέου κράτους στα νότια σύνορά μας, στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο κ. Ερντογάν την Παρασκευή το βράδυ.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν καταγράψει αρκετές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε πολλές περιοχές κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα, ότι «αλλάζουν τη δημογραφία» στις περιοχές που καταλαμβάνουν.

Ο κ. Ερντογάν αναφερόταν στους Άραβες και τους Τουρκομάνους που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξάλλου διέψευσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τους τζιχαντιστές. «Είναι μεγάλη συκοφαντία να κατηγορεί κανείς την Τουρκία ότι έχει δεσμούς με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση», υπογράμμισε.

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια αυτόνομη ζώνη υπό τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη βόρεια Συρία αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για την Άγκυρα, κυρίως επειδή φοβάται ότι η κίνηση αυτή μπορεί να εμπνεύσει τους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία, αλλά και επειδή μια τέτοια περιοχή θα συνόρευε με την ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή