Υεμένη: Τουλάχιστον 31 νεκροί από πυρά των Χούδι

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 06:35
UPD:06:58
REUTERS/KHALED ABDULLAH

Φωτογραφία αρχείου. 

A- A A+

Τριανταένα άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν από βλήματα που εκτοξεύτηκαν χθες από τους Χούδι, κοντά στο λιμάνι Άντεν νότια της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους της περιοχής και μάρτυρες.

Την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού εξαπλώνονταν ραγδαία.

Η Υεμένη, η οποία έχει υποφέρει μακροχρόνια από φτώχεια και πείνα, έχει εισέλθει σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ των Χούδι και των συμμάχων του εξόριστου προέδρου Αμπντ-Ράμπου Μανσούρ Χαντί, που ηγούνται από την γειτονική Σαουδική Αραβία, τον Μάρτιο.

Χθες ο ΟΗΕ αναβάθμισε την κατάσταση στην Υεμένη στον υψηλότερο βαθμό ανθρωπιστικής κρίσης, τοποθετώντας την στην ίδια προτεραιότητα με κρίσεις όπως αυτές του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και του Ιράκ. Πάνω από 21,1 εκατομμύρια άτομα χρειάζεται αυτή τη στιγμή κάποια μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας» είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ κατά μέσο όρο 150 νέες περιπτώσεις δάγκειου πυρετού και περίπου 11 θάνατοι ασθενών δηλώνονταν καθημερινά.

Στην προσωρινή πρωτεύουσα Άντεν, πόλη ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, τουλάχιστον 8.000 έχουν κολλήσει δάγκειο πυρετό από τότε που ξέσπασε η κρίση, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, βενζίνη και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή