Μανώλης Μητσιάς: «Μετά την καταστροφή, υπάρχει πάντα η αναγέννηση…»

Ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς μιλά για τη συναυλία «Εν αρχή ην ο Λόγος»
Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 12:56
UPD:12:56
A- A A+

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Με τις μελωδικές αποσκευές του, οι οποίες είναι πολυταξιδεμένες στην ελληνική οικουμενικότητα των πέντε ηπείρων και γεμάτες με το πολύτιμο υλικό των 75 δίσκων του, ο ερμηνευτής Μανώλης Μητσιάς ανεβαίνει στη σκηνή για μια μοναδική βραδιά, και μας  μιλά για τη συναυλία «Εν αρχή ην ο Λόγος».

Με στόχο να διακονηθούν ξανά, μέσω της μουσικής έκφρασης και της εκφοράς λόγου ενός ακούραστου κομιστή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας, έννοιες που διατρέχουν, εδώ και χιλιάδες χρόνια, τον ελληνικό πολιτισμό, όπως η αρμονία, η αισθητική, το μέτρο και το κάλλος, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη λίμνη της Βουλιαγμένης, την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις 10.30 το βράδυ.

EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Καταξιωμένος ως ιδανικός ερμηνευτής των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών και των κορυφαίων ποιητών μας, με βαθύ σεβασμό στο έργο τους, ποιώντας ήθος και κοινωνώντας ελληνική ψυχή, ο Μανώλης Μητσιάς σφράγισε και με τη δική του προσωπικότητα τη σύγχρονη δημιουργία της χώρας μας, ως «τραγουδιστής - συνδημιουργός». Το απέριττο ύφος και η δωρικότητα της ερμηνείας του έλκουν την καταγωγή τους από τα Δουμπιά της Χαλκιδικής -όπου γεννήθηκε, από την εκκλησία του χωριού -όπου έψελνε, από τα πρώτα του ακούσματα, τους βυζαντινούς ύμνους και τα μακεδονίτικα παραδοσιακά τραγούδια, για να φτάσει στους ήχους του Βασίλη Τσιτσάνη, του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, που χάραξαν ανεξίτηλα τον σκηνικό του χαρακτήρα και το ερμηνευτικό του ήθος.

Παραμένοντας ένας αθεράπευτος χρυσοθήρας της ουσίας, ένας «ερασιτέχνης», με την έννοια της αυθεντικότητας και της αγάπης προς την τέχνη του, ο Μανώλης Μητσιάς μιλά για τη συναυλία, για τη δύναμη του λόγου και για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το μουσικό τοπίο αυτών των συναυλιών;

Σε αυτές τις βραδιές, θα κάνουμε μία αναδρομή σε όλο μου το ρεπερτόριο - θα προσπαθήσω, τουλάχιστον, να πω τα περισσότερα-, αλλά και σε τραγούδια δημιουργών που έχω αγαπήσει, αλλά δεν είχα την τιμή να πω.

EUROKINISSI/....................
Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Εν αρχή ην ο Λόγος»;

Ο τίτλος αυτός προέκυψε, επειδή εγώ, στην καριέρα μου, είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολύ σημαντικούς στιχουργούς - ποιητές, όπως ο Σεφέρης, ο Λόρκα, ο Γκάτσος, ο Ελευθερίου, η Λίνα Νικολακοπούλου. Όλα, λοιπόν, ξεκινούν από αυτούς, από τον Λόγο. Γιατί οι νότες, από μόνες τους, δεν θα έλεγαν κάτι.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας;

Είναι θλιβερά όλα αυτά. Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που διαχειρίζεται τα πράγματα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διακήρυξή της έλεγε άλλα. Μίλαγε για ισότητα των κρατών και για ανάπτυξη, που δεν είδαμε ποτέ. Η μόνη ένωση, που έχουμε δει, είναι αυτή των τραπεζών και των πολυεθνικών. Επιτρέπεται η κοινή αγορά να μην έχει ένα Μέγαρο Πολιτισμού κοινό για όλους;

EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο στον ορίζοντα;

Μετά την καταστροφή, υπάρχει πάντα η αναγέννηση. Οπότε, θα υπάρξουν κάποιοι που θα ξεχωρίσουν, θα είναι ικανοί και θα καταφέρουν να οδηγήσουν τη χώρα μας στην ανάπτυξη.

Πληροφορίες
Λίμνη Βουλιαγμένης: Βουλιαγμένη Αττικής, τηλ.: 210 8962237, 210 8962239. Τιμές εισιτηρίων: 25, 20, 15, 10 ευρώ. Κρατήσεις: ταμεία Λίμνης Βουλιαγμένης, καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Media Markt, τηλεφωνικά: 210 9213310, ηλεκτρονικά: viva.gr και halfnote.gr.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή