Διμέτωπος Τουρκίας ενάντια σε Κούρδους και Ισλαμικό Κράτος

Χτύπημα και στους δύο πόλους της σύγκρουσης στη βόρεια Συρία
Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 15:31
UPD:16:09
REUTERS/MURAD SEZER

«Η παραμικρή κίνηση η οποία θα απειλήσει την Τουρκία θα προκαλέσει την πιο σοβαρή αντίδρασή της», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Οι επιχειρήσεις που άρχισε ο στρατός και η αστυνομία της Τουρκίας κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των ανταρτών του Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θα συνεχιστούν, ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Οι επιχειρήσεις που άρχισαν σήμερα δεν είναι μεμονωμένες, θα συνεχιστούν», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις αεροπορικές επιδρομές τουρκικών μαχητικών που έπληξαν στόχους τζιχαντιστών στη Συρία και την επιδρομή της αντιτρομοκρατικής της Τουρκίας εναντίον του μελών του Ι.Κ., αλλά και του ΡΚΚ σε όλη τη χώρα.

«Η επιχείρηση εναντίον του Ι.Κ. εκπλήρωσε τον σκοπό της και δεν θα σταματήσει», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι οι επιδρομές κατέστρεψαν ολοσχερώς τους στόχους τους. «Το δηλώνω με σαφήνεια, δεν τίθεται θέμα για την Τουρκία να λάβει μέρος στον πόλεμο που διαρκεί εδώ και τέσσερα χρόνια στη Συρία, αλλά θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων μας», είπε ο κ. Νταβούτογλου.

EURONEWS

«Η παραμικρή κίνηση η οποία θα απειλήσει την Τουρκία θα προκαλέσει την πιο σοβαρή αντίδρασή της», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε, επίσης ότι, αντίθετα με ορισμένες πληροφορίες, η χώρα του δεν είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Δαμασκού για τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήγαγε νωρίς το πρωί εναντίον του Ι.Κ. εντός του εδάφους της. Οι πληροφορίες αυτές «είναι αβάσιμες», τόνισε.

Δήλωσε επίσης ότι 297 ύποπτοι για διασυνδέσεις με «τρομοκρατικές οργανώσεις», μαχητές του Ι.Κ., Κούρδοι αντάρτες και μαχητές της Άκρας Αριστεράς, συνελήφθησαν από την αστυνομία σε 13 επαρχίες της χώρας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι 37 ξένοι υπήκοοι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές επιδρομές εναντίον βάσεων του Ι.Κ. στη βόρεια Συρία ήταν ένα πρώτο βήμα και ότι οι επιχειρήσεις εναντίον ισλαμιστών, Κούρδων και ακροαριστερών μαχητών θα συνεχιστούν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι ένοπλες οργανώσεις πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους, διαφορετικά «θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις συνέπειες».

Η αεροπορική βάση του Ιντσρλίκ θα χρησιμοποιηθεί εντός καθορισμένου πλαισίου, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για τη δέσμευση της Τουρκίας στην καταπολέμηση του Ι.Κ. σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η συριακή πτέρυγα του PKK, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), μέσω των ένοπλων πολιτοφυλακών της, μάχεται εδώ και μήνες κατά του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία θεωρεί και τα δύο μέρη «τρομοκράτες» και αρνείται να υποστηρίξει το ένα έναντι του άλλου.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή