Τουλάχιστον 12 νεκροί από φίλια πυρά στην Υεμένη

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015 17:19
UPD:17:22
REUTERS/Khaled Abdullah

Από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 365 παιδιά.

A- A A+

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν από φίλια πυρά καθώς η αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού που, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται εναντίον των ανταρτών Χούδι στην Υεμένη, έπληξε σήμερα «κατά λάθος» θέσεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στα νότια της χώρας, όπως ανέφεραν στρατιωτικές πηγές.

Η επιχείρηση αυτή - η οποία έγινε μολονότι το Σάββατο η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει ότι διακόπτει για πέντε ημέρες τις επιχειρήσεις της στην Υεμένη για ανθρωπιστικούς λόγους - έπληξε θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον εξόριστο πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στην περιοχή της αεροπορικής βάσης Αλ Άναντ.

Η βάση αυτή, που βρίσκεται στην επαρχία Λαχτζ, είναι υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Ένας από τους αρχηγούς των κυβερνητικών δυνάμεων, ο Κάεντ Νασρ, διευκρίνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι τα αεροσκάφη του αραβικού συνασπισμού πραγματοποίησαν δύο επιχειρήσεις στο Τζέμπελ αλ Ζαϊτούν, «σκοτώνοντας 12 (φιλοκυβερνητικούς) μαχητές και τραυματίζοντας άλλους 30».

Η πενθήμερη εκεχειρία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 23.59 το βράδυ της Κυριακής, με σκοπό να καταστεί δυνατή η διανομή καυσίμων, τροφίμων και φαρμάκων στους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Υεμένης.

Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια μετέδωσε όμως ότι ώρες μετά την έναρξή της δυνάμεις των Χούτι βομβάρδισαν την περιοχή αλ Ταουάλ, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία και ότι οι σαουδαραβικές δυνάμεις απάντησαν στην πρόκληση αυτή.

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Χούδι υποστήριξε ότι οι αντάρτες δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως για καμία εκεχειρία.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Saba που ελέγχεται από τους Χούδι, σε τηλεγράφημα προς τους συνδρομητές του ανέφερε ότι οι Χούδι και δυνάμεις του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ εξαπέλυσαν επιθέσεις στις περιοχές αλ Χαουτζάρα και αλ Μαάζαμπ, στην επαρχία Τζιζάν της Ερυθράς Θάλασσας.

Από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 365 παιδιά.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή