Ανησυχία Ε.Ε. για τον πόλεμο της Τουρκίας κατά των Κούρδων

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2015 13:55
UPD:05/08/2015 09:20
EPA/SEDAT SUNA

Ο στρατός της Άγκυρας έχει ανακοινώσει από την πλευρά του ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 260 μαχητές κατά τον πρόσφατο βομβαρδισμό βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μεγάλη ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων ανταρτών του PKK εξέφρασε η Ε.Ε., απευθύνοντας έκκληση η αντίδραση στην τρομοκρατία «στοχευμένη» και να μην θέτει σε κίνδυνο τον πολιτικό και δημοκρατικό διάλογο στην Τουρκία.

«Η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της Τουρκίας στην πρόληψη και την αντίδραση σε οποιαδήποτε μορφή τρομοκρατίας, η οποία πρέπει αναμφίβολα να καταδικάζεται. Η απάντηση πρέπει ωστόσο να είναι ανάλογη, στοχευμένη και να μην θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τον πολιτικό, δημοκρατικό διάλογο στην χώρα» είπε ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν σε συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ε.Ε. αναγνωρίζει τη δέσμευση των τουρκικών αρχών να εντείνουν τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και ζητεί από την Άγκυρα «να σταθεί στο ύψος του σημαντικού και στρατηγικού ρόλου που διαδραματίζει σε όλη την περιοχή, απέχοντας από οποιαδήποτε ενέργεια που θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή».

Ο επίτροπος της ΕΕ υπενθύμισε επίσης ότι οι Βρυξέλλες έχουν δεσμευτεί για μια αυξημένη υποστήριξη προς την Τουρκία, η οποία φιλοξενεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ.

EURONEWS

Σύμφωνα με πηγή της τουρκικής ασφάλειας, τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα και ένας άλλος τραυματίστηκε από την έκρηξη μιας νάρκης που πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή τους από δρόμο της επαρχίας Σιρνάκ, στην μεθόριο με την Συρία και το Ιράκ. 

Οι αρχές απέδωσαν τη νέα αυτή επίθεση στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Πλέον, σε τουλάχιστον 20 ανέρχεται ο αριθμός των μελών των τουρκικών δυνάμεων της τάξης που έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τον τερματισμό πριν από δύο εβδομάδες της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Κούρδους αντάρτες και τις τουρκικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο στρατός της Άγκυρας έχει ανακοινώσει από την πλευρά του ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 260 μαχητές κατά τον πρόσφατο βομβαρδισμό βάσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, 10 Ιρακινοί άμαχοι έχασαν την ζωή τους από τις επιδρομές του τουρκικού στρατού το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο ο τουρκικός στρατός υποστηρίζει ότι δεν είχε στόχο κατοικημένες ζώνες σε καμία επιδρομή του.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή