Την Airbus SAS θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Κίνας

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 11:20
A- A A+

ΠΙΕΣΗ στην Airbus SAS, να δώσει περισσότερα συμβολαίων για μέρη αεροσκαφών σε εταιρείες της χώρας του, θα ασκήσει ο πρόεδρος της Κίνας, Wen Jiabao, όταν θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της μεγαλύτερης κατασκευάστριας επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη μεγαλύτερη βιομηχανία κατασκευής επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο, Airbus SAS, θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Κίνας, Wen Jiabao.

Ο Wen θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της βιομηχανίας στην Τουλούζη της Γαλλίας μαζί με 100 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών αεροπορικών εταιρειών, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης, δήλωσε ο Zhao Jun, γενικός διευθυντής του τμήματος ευρωπαϊκών σχέσεων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα οπωσδήποτε θα αγοράσει περισσότερα αεροσκάφη και από την Airbus στο μέλλον, εάν δεν το κάνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου», είπε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Πεκίνο, αρνούμενος ωστόσο να πει εάν η κρατική αεροπορική αντιπροσωπεία θα υπογράψει μία συμφωνία εξαγοράς την επόμενη εβδομάδα.

Η Airbus, η οποία θα ξεπεραστεί από την Boeing Co., για πρώτη φορά μέσα σε πέντε χρόνια σε αριθμό παραγγελιών αεροσκαφών το 2005, έχει στρέψει το βλέμμα της στην Κίνα για ανάπτυξη, τη στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες στη Β. Αμερική και την Ευρώπη, υποφέρουν από τη μείωση των κερδών. Οι αεροπορικές εταιρείες ενδέχεται να αγοράσουν 2.293 αεροσκάφη αξίας 183 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, καθώς ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της επιβατικής κίνησης, οδεύει να υπερβεί τον παγκόσμιο μέσον όρο του 5,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης της χώρας.

Ο Wen θα επισκεφθεί την Γαλλία, την Σλοβακία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Πορτογαλία από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ θα παρακολουθήσει σύσκεψη της Ενωσης των χωρών της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Κουάλα Λουμπούρ που αρχίζει στις 11 και τελειώνει στις 15 Δεκεμβρίου, με βάση το πρόγραμμά του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Wen στη Γαλλία, η Κίνα ενδέχεται να προχωρήσει στην παραγγελία αεροσκαφών της Airbus A320, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενο στέλεχος αεροπορικής εταιρείας. Το μέγεθος της παραγγελίας από την Airbus και η αξία της, δεν αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα, το οποίο δεν αποκάλυψε και το όνομα του στελέχους.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, αρνήθηκε να πει εάν θα υπογραφεί μια παραγγελία αεροσκαφών στη Γαλλία.

Η Airbus είχε φέτος από την Κίνα 66 παραγγελίες για αεροσκάφη, αξίας 8,3 δισ. δολ., έναντι 122 παραγγελιών αεροσκαφών, αξίας 11,7 δισ. δολ., που έκανε στην Boeing.

Oι κατασκευαστές μερών αεροσκαφών στην Κίνα, προμηθεύουν με το ήμισυ πλέον των 3.700 αεροσκαφών της Airbus που πετούν παγκοσμίως, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τον Αύγουστο. Η εταιρεία σχεδιάζει να αγοράσει μέρη αεροσκαφών από την Κίνα αξίας 60 εκατ. δολ. το 2007, επτά φορές περισσότερα από το προηγούμενο έτος, ενώ αυξάνει τα συμβόλαια στα 120 εκατ. δολ. από το 2010, σύμφωνα με την ίδια.

Η Boeing, η οποία άρχισε να πουλά αεροσκάφη στις αεροπορικές εταιρείες της Κίνας το 1982, 13 χρόνια πριν από την Airbus, είπε, ότι σχεδιάζει να κάνει συνολικές αγορές από τις κατασκευάστριες μερών αεροσκαφών της Κίνας ύψους 1,3 δισ. δολ., μέχρι τα τέλη του 2010.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή