Αναβλήθηκε για τις 23/11 η δίκη για την απάτη της ΜΚΟ αποναρκοθετήσεων

Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 12:16
UPD:13:09
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
A- A A+

Για τις 23 Νοεμβρίου αναβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση παράνομων χρηματοδοτήσεων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», από το 2000 έως το 2004, για την οποία λογοδοτούν οκτώ κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπούργειου Εξωτερικών Αλέξ Ρόντος.

Η δικογραφία αφορά χρηματοδοτήσεις πουφθάνουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ τα οποία φέρεται να έλαβε η ΜΚΟ «International Mine Initiative» από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, για έργα αποναρκοθέτησης σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ιράκ και Λίβανο.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως τα κονδύλια, που διατέθηκαν στην ΜΚΟ την περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κλπ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του .

 Ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, κ. Ρόντος,  απολογούμενος στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση για την οποία αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 50 χιλιάδων ευρώ, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. 

Ο κατηγορούμενος δικάζεται για ποσό περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ και αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος του ως Γενικός Διευθυντής της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων. Αμφισβητεί, επίσης, μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται. Συγκεκριμένα, φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του.

Ο κ. Ρόντος, σύμφωνα με τον συνήγορό του, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο καθώς έχει έρθει στην Ελλάδα για να παραστεί στη δίκη του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή