Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 16:22

Φορολογικό «σαφάρι» προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων εξαπολύει το αμέσως προσεχές διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης του φετινού επιχειρησιακού σχεδίου της, που στόχο έχει τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και την είσπραξη 51,3 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων εξαπολύει το αμέσως προσεχές διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο πλαίσιο υλοποίησης του φετινού επιχειρησιακού σχεδίου της, που στόχο έχει τη στήριξη των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και την είσπραξη 51,3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι ο εν λόγω εισπρακτικός στόχος θα πρέπει να υλοποιηθεί σωρευτικά και στο ακέραιο, δηλαδή το ποσοστό επίτευξης να ανέλθει στο 100%. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων, με βάση και τις πρόσφατες οδηγίες του υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες καθορίζονται όλοι οι στόχοι των εσόδων για είσπραξη από την ΑΑΔΕ μέσα στο 2020, θα συνεκτιμώνται και τυχόν παράγοντες που θα επηρεάσουν την εν γένει υλοποίηση.

Ειδικότερα, η λήψη μέτρων ή η διαφοροποίηση φορολογικής ή δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς και τυχόν εξωγενείς παράγοντες, θα ποσοτικοποιηθούν και θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, ποσά εσόδων από μέτρα που δεν έχουν συνυπολογισθεί θα αφαιρούνται από το ποσό των εισπραχθέντων εσόδων (σε περίπτωση αύξησης των εσόδων) ή θα προστίθενται σε αυτό (σε περίπτωση μείωσης των εσόδων), κατόπιν ποσοτικοποιήσεων που θα εκτιμηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική