Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020 08:33

Bυθίζονται στο χάος οι αγορές- Tρόμαξε, αντί να καθησυχάσει η δυναμική παρέμβαση της FED

Η δυναμική παρέμβαση της Fed όχι μόνο δεν επανέφερε την ηρεμία στις αγορές, αλλά ενέτεινε τον πανικό οδηγώντας τους δείκτες σε νέα ελεύθερη πτώση. Τα ταμπλό στην Ασία δείχνουν βαθύ κόκκινο, οι ευρωπαϊκές μετοχές ετοιμάζονται να ανοίξουν με πτώση 3,5%, ενώ τα futures των αμερικανικών χτύπησαν limit down. 

Αν στόχος της Federal Reserve ήταν να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές ή έστω να περιορίσει τον φόβο, τότε η άκρως δραστική παρέμβασή της (μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης και μία «ένεση» 700 δισ. δολαρίων) σε πρώτη φάση απέτυχε παταγωδώς.

Οι προειδοποιήσεις του Τζερόμ Πάουελ ενέτειναν τον πανικό οδηγώντας τους δείκτες σε νέα ελεύθερη πτώση. Τα ταμπλό στις αγορές της Ασίας το πρωί της Δευτέρας δείχνουν βαθύ κόκκινο, τα futures των ευρωπαϊκών μετοχών δείχνουν ότι έρχεται πτώση 3,5% και εκείνα των αμερικανικών χτύπησαν limit down. 

Στις 08:20 ώρα Ελλάδος ο Nikkei στο Τόκιο καταγράφει πτώση 2,5% και ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη υποχωρεί 2,9%. Πιο ισχυρό το πλήγμα για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που είναι στο -3,7%. Βουτιά 5,4% για τον ινδικό δείκτη BSE Sensex και ακατάσχετη αιμορραγία στο Σίντνεϊ, όπου ο S&P/ASX 200 καταγράφει πτώση 9,5%. O περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific με απώλειες άνω του 4% επιστρέφει σε επίπεδα, που είχε να συναντήσει από τις αρχές του 2017. 

Να σημειωθεί ότι πέρα από την Fed και η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας σόκαρε μειώνοντας το επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης στο 0,25%, ενώ εκείνη της Αυστραλίας έσπευσε να ρίξει φρέσκο χρήμα στο σύστημα. 

Τα futures των ευρωπαϊκών αγορών δείχνουν ότι σε λίγη ώρα ο Eurostoxx 50 θα ανοίξει με πτώση 3,4%. Σε άτακτη φυγή οι επενδυτές και από τις αμερικανικές μετοχές με τα futures του S&P 500 να χτυπούν limit down (πτώση άνω του 5%, όπως έχει καθοριστεί από το CME). 

naftemporiki.gr