Π. Αλτμάιερ: Δύσκολο το πρώτο εξάμηνο για τη γερμανική οικονομία

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020 19:21
UPD:19:30
REUTERS/MICHELE TANTUSSI

Κατά των ελέγχων στα σύνορα και του αποκλεισμού ολόκληρων χωρών τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. 

«Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ένα μεγάλο αγαθό. Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να αποφύγει (τέτοιους) περιορισμούς, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός στο Βερολίνο. (Η Αυστρία έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση εισόδου σε άτομα από την Ιταλία, όπου ο ιός είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος).

Όσον αφορά την οικονομία, «το πρώτο εξάμηνο του έτους θα είναι δύσκολο», δήλωσε ο Άλτμαϊερ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν η ύφεση απειλεί τη Γερμανία. «Η Ιταλία και η Κίνα -δύο από τις πλέον πληγείσες χώρες- αποτελούν σημαντικούς εμπορικούς εταίρους για τη Γερμανία. Στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι Ιταλοί εταίροι είναι μάλιστα για πολλές γερμανικές εταιρείες ακόμα πιο σημαντικοί από τους Κινέζους».

Πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι αναμένουν πάντως ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο επικεφαλής του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo, Κλέμενς Φουστ, προειδοποίησε σήμερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε επίσης στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix ότι «πρέπει να μην μολυνθεί η οικονομία από τον ιό » και ότι «υπάρχουν δύο κατηγορίες προβλημάτων που χρήζουν επίλυσης: να επιβραδυνθεί η διάδοση του κορωνοϊού και να εμποδιστεί η ύφεση».

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο Πέτερ Άλτμαϊερ τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις επιχειρήσεις στο έλεος των συνεπειών της επιδημίας του κορωνοϊού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AMΠΕ, Reuters

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα