Αγωνία για τα φορολογικά έσοδα

Τέσσερις «δείκτες» καταμέτρησης των επιπτώσεων στις εισπράξεις έως τα τέλη Μαρτίου
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020 07:04
UPD:08:11

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr 

Το μέγεθος της πτώσης των φορολογικών εσόδων τον μήνα Μάρτιο περιμένει να δει με αγωνία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να προχωρήσει στις πρώτες αξιόπιστες εκτιμήσεις για το ύψος της ζημιάς που θα υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους από τη νέα οικονομική κρίση, την οποία προκαλεί η επιδημία του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία των φορολογικών εσόδων τους δύο πρώτους μήνες του 2020 παρουσίασε ήδη μια υστέρηση ύψους 140 εκατ. ευρώ από τους στόχους που είχαν τεθεί στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, η οποία δεν μπορεί να συνδεθεί καθόλου με την κρίση του κορονοϊού, δεδομένου ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου η κρίση αυτή δεν είχε επηρεάσει την ελληνική οικονομία και τόσο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι μισθωτοί εργαζόμενοι ασκούσαν κανονικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

Η κρίση του κορονοϊού είναι βέβαιο ότι θα εκτινάξει την υστέρηση των φορολογικών εσόδων σε πολύ μεγάλα ύψη και εν τέλει θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να διαγράψει από τα… μόνιτορ παρακολούθησης των φετινών δημοσιονομικών μεγεθών και να αναθεωρήσει ριζικά επί τα χείρω τους εισπρακτικούς στόχους του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Κριτήριο το ποσοστό ανοικτών επιχειρήσεων

Αναλυτικότερα, κριτήριο για τη διαμόρφωση του ύψους των απωλειών στα φορολογικά έσοδα θα αποτελέσει το ποσοστό των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών που συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα στην κρίση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εκπληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς δεν υπάγονται στα πρόσφατα ανακοινωθέντα μέτρα φορολογικών διευκολύνσεων. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα