Κίνδυνο κατακερματισμού της Ευρωζώνης «βλέπει» ο Σεντένο

Επιστολή του προέδρου του Eurogroup προς τους ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε.
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 13:36
UPD:13:39
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της Ευρωζώνης, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, με φόντο τις αντεγκλήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των της πανδημίας του κορωνοϊού, σε επιστολή του, της οποίας το Γαλλικό Πρακτορείο έλαβε γνώση σήμερα.

«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» έγραψε ο Σεντένο σε επιστολή του που εστάλη χθες στους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνη, καθώς και στους υπουργούς των χωρών της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ. 

«Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορωνοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε ο επικεφαλής του Eurogroup στην επιστολή του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. «Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε.

Μία από αυτές τις νέες «λύσεις» διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου –γνωστού ως «κορωνο-ομολόγου»- που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης.

Η αμοιβαιοποίηση χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι που εδώ και καιρό ζητούν οι χώρες με υψηλό χρέος στη νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία, αλλά τη λύση αυτή απορρίπτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Αυτές τίθενται υπέρ της αξιοποίησης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης - του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - που μπορεί να προσφέρει πιστωτική γραμμή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFPΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα