30 σημεία SOS στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις

Σάββατο, 11 Απριλίου 2020 07:59
UPD:08:00
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Από την έντυπη έκδοση

Tου Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr

Αλλαγές σε σύγκριση με πέρυσι έχει το έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα κληθούν να υποβάλουν και φέτος στο σύστημα TAXISnet περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές, οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσέξουν συνολικά 30 σημεία κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν την ανάρτηση των ποσών των καταβληθέντων εντός του 2019 διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων σε πληροφοριακό πίνακα που θα εμφανίζει η φορολογική διοίκηση κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του σχετικού κωδικού, την κατάργηση του πίνακα 10, στον οποίο οι φορολογούμενοι ανέγραφαν κάθε χρόνο τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών τους λογαριασμών για την καταβολή επιστροφών φόρου, και την προσθήκη νέων κωδικών για τους φορολογούμενους που έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν υπαχθεί στο καθεστώς εναλλακτικής φορολόγησης του εισοδήματος που απέκτησαν στην αλλοδαπή.

Επιπλέον, από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις οι πολύτεκνοι (οι βαρυνόμενοι με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα) απαλλάσσονται από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού που κατέχουν. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, όμως λόγω των τεράστιων προβλημάτων που προκαλεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας μας η πανδημία του κορονοϊού η κυβέρνηση αναμένεται να την παρατείνει τουλάχιστον κατά 2-3 μήνες.

Επιπλέον, θα παρατείνει κατά 2-3 μήνες και τις προθεσμίες καταβολής των φόρων για όσους φορολογούμενους λάβουν φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα, καθώς και θα τους διευκολύνει περαιτέρω, παρέχοντάς τους εναλλακτικά τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα ποσά με τα οποία θα επιβαρυνθούν σε πολλές μηνιαίες δόσεις, αντί των τριών διμηνιαίων που προβλέπει η σημερινή νομοθεσία. 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική 


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα