Talk of the market: Αντιφατικά μηνύματα στο κλείσιμο της εβδομάδας

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 11:19
UPD:11:25

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα κλείνει με ανοδική αντίδραση των τιμών στο άνοιγμα των συνεδριάσεων, μετά τη χθεσινή πτώση με φόντο, μεταξύ άλλων, την έκθεση του ΔΝΤ που αναδεικνύει τον κίνδυνο διόρθωσης στις αγορές μιας και η άνοδος δεν συνάδει με τα οικονομικά στοιχεία που υποδηλώνουν ύφεση. Την ίδια ώρα η ραγδαία επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και η επιστροφή σε καραντίνα περιοχών στις οποίες υποτροπιάζει η ασθένεια εγείρουν ανησυχίες για τη διάρκεια της κρίσης και σε οικονομικό επίπεδο.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να αποφασίσουν χθες σχετικά με το ποιες χώρες θα μείνουν εκτός λίστας και θα απαγορεύεται στους πολίτες τους να περνούν τα σύνορα των κρατών μελών της Ε.Ε. μετά το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων την 1η Ιουλίου. Οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν σήμερα ενώ σε κατάλογο των χωρών που διέρρευσε, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν περιλαμβάνονται Βραζιλία, Κατάρ, ΗΠΑ και Ρωσία.

Αλλά και εντός των τοιχών τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά, αν κρίνει κανείς από την αύξηση του ελλείμματος στο πεντάμηνο στα 7,5 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,5 δισ. ευρώ αλλά και από τις προβλέψεις διεθνών οίκων για διψήφια πτώση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο μετά την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο έναντι των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο δοκιμάζει να επιβεβαιώσει τη στήριξη στα επίπεδα πέριξ των 650 μονάδων.

Στη συζήτηση για τα θέματα της οικονομικής επικαιρότητας μπαίνουν και οι εξελίξεις με το σκάνδαλο Novartis, μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη με την SEC, την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία μιλά για τη δωροδοκία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων από θυγατρικές της Novartis σε Νότια Κορέα, Βιετνάμ και Ελλάδα προκειμένου να συνταγογραφούνται προϊόντα της. Η SEC συμφώνησε με τη Novartis η οποία καλείται να πληρώσει πάνω από 112 εκατ. δολ. επειδή παραβίαζε το νόμο περί διαφθοράς σε ξένες χώρες ενώ στο πλαίσιο του διακανονισμού άλλα 233 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι θυγατρικές της.

Με ρευστοποίηση 286 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του (ύψους 1,4 δισ. ευρώ) θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ αναδρομικά επικουρικών συντάξεων και αυξήσεις στις συντάξεις.

Νέα απόπειρα πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σηματοδοτεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου της εταιρείας σε στελέχη της CVC ενώ προετοιμάζεται και επικαιροποιημένο business plan. Η διαδικασία είχε "παγώσει" τον Μάρτιο, σε συνέχεια του lockdown.

Πάνω από 280.000 είναι μέχρι σήμερα οι κατασκευασμένες γραμμές FTTx της WIND, η οποία συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς τις επενδύσεις της σε δίκτυα νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή, ύψους περίπου 100 εκατ. τον χρόνο. Πρόκειται για το 60% των συνολικών γραμμών που έχουν ανατεθεί στην εταιρεία που προσφέρει στους πελάτες της ταχύτητες μέχρι 200Mbps.

Oμολογιακό 220 εκατ. ευρώ εξέδωσε η θυγατρική της Lamda Development, Lamda Olympia Village Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων, το οποίο ανέλαβε να καλύψει στο σύνολό του η Εθνική Τράπεζα.

Το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της Folli Follie για παροχή προστασίας και απαγόρευση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της. Όρισε ως ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης την 6η Αυγούστου 2020 χωρίς να κάνει δεκτό το αίτημα για παροχή προστασίας με προσωρινή διαταγή. Στο μεταξύ σήμερα λαμβάνει χώρα η συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιώς της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εταιρεία για συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας (μεταξύ άλλων) των κ.κ. Δημητρίου, Αικατερίνης και Γεωργίου Κουτσολιούτσου, συμπεριλαμβανομένης και της θαλαμηγού Phalarope.

Η γενική συνέλευση των μετόχων της Jumbo ενέκρινε χθες το προτεινόμενο έκτακτο μέρισμα 0,235 ευρώ / μετοχή (πριν από φόρο μερισμάτων 5%). Η προθεσμία λήψης είναι η 30η Ιουνίου, ενώ η πληρωμή θα ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου. Η μερισματική απόδοση με βάση την χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής διαμορφώνεται σε 1,5%. Ο πρόεδρος της εταιρείας Απόστολος Ευάγγελος Βακάκης αναφερόμενος στις επιδόσεις της εταιρείας είπε ότι κινούνται στα περσινά επίπεδα τον Ιούνιο, λόγω της αναιμικής αύξησης πωλήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και της απότομης μείωσης των πωλήσεων στα ελληνικά νησιά. Πρόσθεσε ότι μετά την ισχυρή απόδοση του Μαΐου, οι πωλήσεις του ομίλου έδειξαν να ομαλοποιούνται τον Ιούνιο.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι γενικές συνελεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΥΔΑΠ.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα