Γερμανία: Πόσα σκάνδαλα χωρούν σε μία εβδομάδα;

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 11:07
UPD:11:16
EPA/MAURIZIO GAMBARINI

Η περασμένη εβδομάδα επεφύλασσε ένα μεγάλο σοκ για τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας, σχολιάζει το Bloomberg αναφερόμενο στην υπόθεση Wirecard, την αποκάλυψη δηλαδή της εταιρείας επεξεργασίας πληρωμών ότι είχε εγγράψει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια στον ισολογισμό της, τα οποία... δεν υφίστανται. 

Κι όμως ίσως δεν θα έπρεπε η υπόθεση αυτή να εκπλήσσει και τόσο. Και τούτο γιατί τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει συνηθίσει στα πολύκροτά σκάνδαλα. Τα μαύρα ταμεία της Siemens, το Dieselgate της Volkswagen, οι νομικές περιπέτειες και τα τσουχτερά πρόστιμα της Deutsche Bank είναι τα πλέον γνωστά σκάνδαλα, που ήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια με γερμανικές επιχειρήσεις στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Αυτό ωστόσο που καθιστά τόσο σοκαριστική την τελευταία εβδομάδα για το γερμανικό επιχειρείν είναι το γεγονός ότι το σκάνδαλο Wirecard συνέπεσε με τον διακανονισμό ύψους 12 δισ. δολαρίων της Bayer στις ΗΠΑ και με την παρολίγο «απότομη προσγείωση» της Deutsche Lufthansa, που τελικά έλαβε κρατική σανίδα σωτηρίας ύψους 10 δισ. Μέσα στην ίδια εβδομάδα ήρθαν και νέες διώξεις από τις γερμανικές εισαγγελικές αρχές για το σκάνδαλο των μερισμάτων, γνωστό ως Cum-Ex. 

Όλες οι παραπάνω υποθέσεις, όπως σχολιάζουν αναλυτές, έρχονται να καταδείξουν ότι υπάρχουν μεγάλα ακόμη περιθώρια βελτίωσης στην εταιρική διακυβέρνηση και τους μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας σε μία χώρα, που αν μη τι άλλο φημίζεται για το σοβαρό κράτος της και την πειθαρχία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα