Talk of the market: Αντικρουόμενα μηνύματα, νέα ερωτήματα

Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020 11:09
UPD:11:13

Σταμάτησε το ανοδικό σερί στη Wall Street, αν και τα σχόλια των αναλυτών χωρούν ερμηνείες για την ανθεκτικότητα των αγορών στις επιπτώσεις της πανδημίας. Εντωμεταξύ οι ΗΠΑ αποχώρησαν και επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). 

Τα μηνύματα είναι αντικρουόμενα, γεγονός που προοιωνίζεται μεταβλητότητα για μακρά περίοδο. Θετική εικόνα στο άνοιγμα σήμερα για τις ασιατικές αγορές και αναζήτηση κατεύθυνσης από το ελληνικό χρηματιστήριο, όπου ο Γενικός Δείκτης ακολουθεί διακυμάνσεις στα επίπεδα των 650 μονάδων μετά τις χθεσινές πιέσεις σε τράπεζες και blue chips. 

Η Lansdowne Partners που σύμφωνα με το Bloomberg κλείνει το βασικό της hedge fund με αξία 2,8 δισ. δολ. διατηρεί θέσεις short σε ελληνικές μετοχές, οι οποίες με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που τηρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (24/6/2020) είναι: 2,57% στην Τράπεζα Πειραιώς, 1,59% στη ΔΕΗ, 0,90% στη Eurobank και 1% στην Alpha Bank.

Στο επίκεντρο αυτές τις μέρες το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρώπης, με κεφάλαια ύψους 750 δισ. ευρώ. Ενόψει της συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου θα επιχειρηθεί συμφωνία για τους όρους χορήγησης των ενισχύσεων αλλά δύσκολα θα καμφθούν οι διαφωνίες για την θέσπιση αυτών των νέων μνημονίων.

Μέσω mail ή συστημένων επιστολών που θα φτάνουν στον προϊστάμενο της ΔΟΥ ή στο πρωτόκολλο μέσω courier θα διεκπεραιώνονται οι μεταβιβάσεις, οι κληρονομιές, οι γονικές παροχές και εν γένει οι δηλώσεις για τη φορολογία ακινήτων, σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ, προκειμένου να περιοριστούν οι επισκέψεις των πολιτών στην Εφορία. 

Παρατείνονται τα μορατόρια των δανείων για τρεις μήνες. Λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με απόφαση των τραπεζών που ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Το θέμα απασχόλησε την συνάντηση για το νέο πτωχευτικό κώδικα που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ των επικεφαλείς των συστημικών τραπεζών, του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και των θεσμών και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνης Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζερβός.

Επετεύχθη συμφωνία για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μεταξύ των υφιστάμενων μετόχων και των ONEX - Development Financial Corporation (DFC), που προβλέπει μεταβίβαση άνω του 51% των μετοχών στο επενδυτικό σχήμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, που μεσολάβησε, η συμφωνία συγκέντρωσε τη συναίνεση του 53,22% των μετόχων της “Νεώριον”, εταιρείας που ελέγχεται από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. 

Η Folli Follie δεν δημοσίευσε τελικά - όπως είχε προαναγγείλει - πλήρεις τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2018 καθώς ο οικονομικός έλεγχος θα απαιτήσει λίγες ημέρες ακόμη για την ολοκλήρωσή του. Χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε τις εταιρικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της επίμαχης χρήσης τις οποίες και έθεσε στην διάθεση της PwC για την ολοκλήρωση της έκθεσης ελέγχου. Πρόκειται για πολυαναμενόμενη έκθεση καθώς αφορά τα πεπραγμένα και τους λογαριασμούς της εταιρείας την χρονιά που ξέσπασε το σκάνδαλο

Πράσινο φως στη Lamda Development για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 320 εκατ. ευρώ άναψε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Ιουλίου αρχίζει η δημόσια προσφορά.

Με αύξηση πωλήσεων 45% στο α' εξάμηνο, στα 20,9 εκατ. ευρώ και ενισχυμένες εξαγωγές κατά 55% στο ίδιο διάστημα η Παπουτσάνης ΑΒΕΕ αντιμετωπίζει χωρίς απώλειες την κρίση. Κατάφερε να αντισταθμίσει τη μείωση των πωλήσεων προς τη ξενοδοχειακή αγορά - κατηγορία που συρρικνώθηκε κατά 61%. 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης και διαμονής μειώθηκε κατά 73,5% από την αρχή του έτους και κατά 92% τον Απρίλιο. Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το οποίο περιλάμβανε τον πρώτο μήνα του lockdown, ο κύκλος εργασιών των εταιρειών υπηρεσιών τροφίμων μειώθηκε κατά 10,3% σε ετήσια βάση, ενώ οι επιχειρήσεις φιλοξενίας υπέστησαν πτώση 17,1% του κύκλου εργασιών τους.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα