Δρακόντεια μέτρα για τη φοροδιαφυγή

Πρόστιμα έως 100.000 ευρώ και «λουκέτο» στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις έως και 20 μήνες
Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020 08:09
UPD:14:58
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Αυστηρά πρόστιμα έως 100.000 ευρώ και «λουκέτο» στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις έως και 20 μήνες προβλέπουν οι νέες νομοθετικές διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από εισήγηση της ΑΑΔΕ.

Επίσης με τις διατάξεις που προτείνονται προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα στην περίπτωση της μη διαφύλαξης των ΦΗΜ, των φορολογικών μνημών και των αρχείων που δημιουργούν οι ΦΗΜ, εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς που έχει παρατηρηθεί από πλήθος οντοτήτων που επικαλούνται την απώλεια των υπόψη αρχείων που διαφυλάσσονται σε ηλεκτρονική μορφή, με αποτέλεσμα τη μη καταχώριση ή και την ανακριβή καταχώριση των παραστατικών πωλήσεων που εκδίδονται με τη χρήση ΦΗΜ στα λογιστικά βιβλία των υπόχρεων οντοτήτων.

Συγχρόνως αυστηροποιούνται και οι ποινές για όσους βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών, ένα φαινόμενο αρκετά συχνό τα τελευταία χρόνια, με τις ποινές να ξεκινούν από πρόστιμα 10.000 έως 50.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης από έναν έως έξι μήνες, η οποία σε περίπτωση υποτροπής φτάνει έως και τρία χρόνια.

Αναστολή χρήσης ΑΦΜ

Ακόμη, διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η φορολογική διοίκηση μπορεί να αναστέλλει τη χρήση του ΑΦΜ. Μεταξύ αυτών, η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο, στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, όπως και η «διπλοεγγραφή» στο φορολογικό μητρώο.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, συμπεριλαμβάνεται στην έννοια της «μη τήρησης λογιστικών αρχείων (βιβλίων)» και η έννοια της «μη ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων», ενώ το πρόστιμο της μη ενημέρωσης, ήτοι της μη τήρησης λογιστικών βιβλίων, γίνεται πιο αυστηρό ανάλογα με το λογιστικό σύστημα που χρησιμοποιούν (απλογραφικό, διπλογραφικό).

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα