Διαπραγμάτευση για βελτιώσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης

Στην Ευρωβουλή το «μπαλάκι» των περικοπών
Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 12:05
EPA/OLIVIER HOSLET

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου
nbellos@naftemporiki.gr

Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών και της Ευρωβουλής μέχρι το τέλος Οκτωβρίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027 είναι πρώτη προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας και της Κομισιόν, ωστόσο το Βερολίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι για να καταστεί δυνατό αυτό θα πρέπει να ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα των ευρωβουλευτών.

Η Ευρωβουλή έχει λόγο για τα θέματα του κοινοτικού προϋπολογισμού, που σημαίνει ότι για να υλοποιηθεί η διπλή συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών της 21ης Ιουλίου θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την ολομέλεια του σώματος, η οποία έχει καθορίσει τη διαπραγματευτική θέση της.

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές θεωρούν τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θετικό βήμα, που θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Αν και έχουν επιμέρους ενστάσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι περιορίστηκαν οι επιχορηγήσεις του ταμείου από τα 500 δισ. ευρώ που πρότεινε η Κομισιόν στα 390 δισ. ευρώ, εντούτοις αναγνωρίζουν ότι πολιτικά πρόκειται για έναν δύσκολο πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ των κρατών-μελών, ο οποίος δεν μπορεί να αλλάξει ως προς το παραπάνω θέμα.

Διαβάστεο ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»

 Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα