Talk of the market: Αστάθεια στις αγορές

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 11:07
UPD:11:09

Μπορεί οι υγειονομικοί δείκτες λόγω της πανδημίας Covid-19 να “καλπάζουν”, οι οικονομικές εξελίξεις να ανησυχούν όπως και οι έρευνες τους Oruc Reis στις ελληνικές θάλασσες αλλά το επόμενο εικοσιτετράωρο το ενδιαφέρον στον πλανήτη Γη εστιάζεται στις ΗΠΑ ενόψει της εκλογής νέου Προέδρου. Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς θα καθορίσει την επόμενη ημέρα σε μια σειρά από οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα, στα οποία έχει επιρροή ο ηγέτης της υπερδύναμης. Η σημασία που αποδίδεται σ’ αυτές τις εκλογές αποτυπώνεται και στην υψηλή συμμετοχή ψηφοφόρων ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα υπάρχει φόβος για πιθανή αμφισβήτηση του αποτελέσματος. 

Αυτό είναι και το σενάριο που προκαλεί αστάθεια στις αγορές, στις οποίες σήμερα επικρατούν μικτές τάσεις. Στο ελληνικό χρηματιστήριο γίνονται κάποιες τοποθετήσεις στα χαμηλά, μετά την πτώση των τιμών την περασμένη εβδομάδα αλλά η ανάκαμψη απαιτεί “στήριξη” από τον κλάδο των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε συνολικά κατά 7% την τελευταία εβδομάδα ενώ το 8% άγγιξε η πτώση του δείκτη των δεικτοβαρών μετοχών και η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 62 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την Ελλ.Στατ. ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία μειώθηκε κατά 8,6% ετησίως τον Σεπτέμβριο, λόγω της απότομης μείωσης των τιμών παραγωγού σε ενεργειακά αγαθά (-18%). 

Ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει μεθαύριο Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, έντοκα γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας (13 εβδομάδων) επιδιώκοντας να συγκεντρώσει έως και 1,0 δισ. ευρώ. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 625 εκατ. ευρώ, ενώ οι μη ανταγωνιστικές προσφορές θα ικανοποιηθούν στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price) μέχρι συνολικού ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού έως 5 Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το κόστος δανεισμού στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων στις 7 Οκτωβρίου, ήταν -0,16% (ήτοι μείωση κατά 12 μονάδες βάσης από τη δημοπρασία του Αυγούστου).

Δύο νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι το τέλος του 2020 θα ανεβάσουν τις συνολικές ενισχύσεις στα 5 δισ. ευρώ αναβαθμίζοντας το επίδομα των 534 ευρώ, το οποίο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί. Οι δικαιούχοι, ατομικές επιχειρήσεις με μείωση τζίρου 20% και ελάχιστο τζίρο αναφοράς 300 ευρώ, θα κληθούν να επιστρέψουν τα μισά σε μια πενταετία. 

Δύο δεσμευτικές προσφορές από διεθνείς επενδυτές έλαβε η Αlpha Bank, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη συναλλαγή Galaxy, τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τις PIMCO, Davidson Kempner και Cerved που βρέθηκαν στην τελική διαδικασία πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πρώτες κατέθεσαν φάκελο.  

Όπως ήταν αναμενόμενο, και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind υπέβαλαν την περασμένη Παρασκευή στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ) συμμετοχή στην προσφορά για δικαιώματα χρήσης ραδιοφάσματος στις ζώνες των 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, που θα χρησιμοποιηθούν από δίκτυα 5G. Εάν πωληθούν όλα τα διαθέσιμα δικαιώματα ραδιοφάσματος στον διαγωνισμό που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου, η συνολική ελάχιστη τιμή που πρέπει να πληρώσουν οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Wind) για τις άδειες 5G θα είναι 367 εκατ. ευρώ. 

Πλήγμα για την αγορά εστίασης τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για περιοχές - μεταξύ των 27 περιφερειακών ενοτήτων που επηρεάζονται - οι οποίες καλύπτουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Για στοχοποίηση του κλάδου μιλούν οι επιχειρηματίες που ζητούν γενναία μέτρα στήριξης.

Οι Μυτιληναίος και Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα καθώς έχουν προγραμματίσει ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου την Τετάρτη (4/11) και την Πέμπτη (5/11) αντίστοιχα.

Πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με επενδυτικό ενδιαφέρον για “περιβαλλοντικές υποδομές - ενίσχυση εγκαταστάσεων διαχείρισης αποβλήτων” έχουν περιθώριο να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι 11.12.2020. Το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης επιχειρήσεων του τομέα διαχείρισης αποβλήτων με ποσά από 400 χιλ. έως 3 εκατ. ευρώ είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα