Με ΦΠΑ από 1ης/7 τα μικροδέματα από τρίτες χώρες

Με επιπλέον επιβάρυνση και νέες καθυστερήσεις οι παραλαβές των ήδη παραγγελθέντων προϊόντων
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 07:38
UPD:07:39
Shutterstock

Από την έντυπη έκδοση

Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr

Με ΦΠΑ, αλλά και με έξοδα εκτελωνισμού θα επιβαρύνονται από τον άλλο μήνα τα μικροδέματα που εισάγονται από τρίτες χώρες, λόγω της έναρξης ισχύος του νέου πλαισίου της Ε.Ε., με όλα τα ταχυδρομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για επερχόμενες μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά και επιβαρύνσεις σε χιλιάδες μικροδέματα καταναλωτών.

Μέχρι σήμερα όλες οι εισαγωγές δεμάτων αξίας έως 22 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ, διευκολύνοντας τις αγορές προϊόντων από την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας. Όμως, με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον ΦΠΑ σε ηλεκτρονικές συναλλαγές (e-commerce), από την 1η Ιουλίου όλα τα δέματα, συμπεριλαμβανομένων και των δεμάτων μικρής αξίας, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε έξοδα εκτελωνισμού, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διπλασιασμό του κόστους αγοράς τους.

Μάλιστα, η εφαρμογή του ΦΠΑ θα σχετίζεται με τον χρόνο εισόδου του δέματος στην Ε.Ε. και όχι με τον χρόνο παραγγελίας ή την έναρξη αποστολής του. Ο συσχετισμός του ΦΠΑ με τον χρόνο εισόδου στην Ε.Ε. αναμένεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, καθώς αφορά εκατομμύρια αποστολές οι οποίες παραδίδονται ήδη με καθυστέρηση λόγω των Covid περιορισμών που έχουν επιβληθεί στο μεταφορικό έργο των ταχυδρομείων. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγγελίες που έγιναν ήδη ή θα γίνουν έως την 30ή Ιουνίου αλλά θα φτάσουν στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου και μετά θα αντιμετωπιστούν με το νέο καθεστώς δηλαδή θα επιβαρυνθούν και με ΦΠΑ (24%, 13% ή 6%) και με έξοδα εκτελωνισμού.

Ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Ταχυδρομείων (Post Europ) έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη καθορισμού μεταβατικής περιόδου για τη φορολογική / τελωνειακή διαχείριση αυτών των δεμάτων προκειμένου εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που αγόρασαν προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου να αποφύγουν μη αναμενόμενες επιβαρύνσεις και καθυστερήσεις.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με τον συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στη χώρα (24% ή 13% ή 6%), αναλόγως του είδους του αγαθού, επιπλέον των εξόδων εκτελωνισμού τα οποία έως τώρα ήταν μηδενικά. Παράλληλα, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις που θα οφείλονται στη φορολογική διαχείριση των δεμάτων στα τελωνεία της χώρας, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας.Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα