Ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για την Alpha Bank

Στην αφετηρία η αμκ των 800 εκατ. ευρώ
Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021 08:20
UPD:08:20
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
esakellari@naftemporiki.gr

Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας μέχρι 800 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και το book building εκτός της χώρας θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου. Στην Ελλάδα θα διατεθεί το 20% της έκδοσης, ενώ το 80% θα διατεθεί στο εξωτερικό. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα μετέχουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank.

Πρόκειται για το ΤΧΣ μέχρι το ποσοστό του 10,96% (το ποσοστό του στην αύξηση θα είναι μικρότερο και εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 9%), η Paulson & Co με το ποσοστό της στο 5,6% και η Shroeder επίσης με το ποσοστό της στο 5,3%. To ενδιαφέρον σε επίπεδο ξένων επενδυτών θεωρείται σημαντικό.

Η ανώτερη τιμή για τη μετοχή διαμορφώνεται στο 1,20 ευρώ, ωστόσο το πιο πιθανό είναι πως η τιμή θα διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο αυτό. Οι νέες μετοχές της Alpha Bank θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε μέσα από το ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης.

Το χρονοδιάγραμμα

Ειδικότερα, το ενδεικτικό αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των νέων μετοχών της Alpha Bank προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. παρατίθεται ως ακολούθως:

  • 25η Ιουνίου 2021: Δημοσίευση της ανακοίνωσης για την πρόσκληση προς το επενδυτικό κοινό και την έναρξη της δημόσιας προσφοράς (σ.σ.: πραγματοποιήθηκε).
  • 28η Ιουνίου 2021: Έναρξη της δημόσιας προσφοράς.
  • 30ή Ιουνίου 2021: Λήξη της δημόσιας προσφοράς.
  • 1η Ιουλίου 2021: Δημοσίευση της ανακοίνωσης σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του εκδότη.
  • 6η Ιουλίου 2021: Δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της δημόσιας προσφοράς στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του εκδότη.
  • 9η Ιουλίου 2021: Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
  • 9η Ιουλίου 2021: Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του εκδότη.
  • 13η Ιουλίου 2021: Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών.

Οι νέες μετοχές:

α) Θα προσφερθούν στην Ελλάδα, σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, στο πλαίσιο προσφοράς στο επενδυτικό κοινό (δημόσια προσφορά).

β) Θα προσφερθούν εκτός Ελλάδος, σε ειδικευμένους, θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, στο πλαίσιο διαδικασίας βιβλίου προσφορών για ιδιωτική τοποθέτηση, βάσει μίας ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 ή περισσότερων εξαιρέσεων από την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου βάσει του κανονισμού για το ενημερωτικό δελτίο ή/και άλλων εφαρμοστέων εθνικών νομοθεσιών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με το άρθρο 144Α [ιδιωτική τοποθέτηση και συνδυαστικά με τη δημόσια προσφορά (συνδυαστική προσφορά)].

Κατανομή νεών μετοχών

Ο ακριβής αριθμός των νέων μετοχών που θα κατανεμηθεί σε ιδιώτες επενδυτές και σε ειδικούς επενδυτές θα καθοριστεί στο τέλος της δημόσιας προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη ζήτηση για νέες μετοχές που θα έχουν εκδηλώσει αυτοί οι επενδυτές. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν αρχικά μεταξύ της δημόσιας προσφοράς και της ιδιωτικής τοποθέτησης ως εξής: 20% των νέων μετοχών θα διατεθεί στη δημόσια προσφορά και 80% θα διατεθεί στην ιδιωτική τοποθέτηση.

Νέες μετοχές που κατανέμονται, αλλά δεν έχουν εγγραφεί στη δημόσια προσφορά, μπορούν να ανακατανέμονται σε επενδυτές στην ιδιωτική τοποθέτηση εάν η ζήτηση για νέες μετοχές στη δημόσια προσφορά είναι μικρότερη από το ποσό των νέων μετοχών που είχαν αρχικά διατεθεί σε αυτές και αντιστρόφως.

Το ίδιο ισχύει και για τις ανακατανομές για τη διατήρηση του κανόνα της προνομιακής κατανομής τόσο στη δημόσια προσφορά όσο καιΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα