Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ: Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

Τετάρτη, 08 Σεπτεμβρίου 2021 06:57
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου, κατάργηση ακόμα και μετατροπή του σε νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας είναι μερικά από τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο για το “μέλλον” του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν κάθε χρόνο περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η σχετική άσκηση έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, μετά και την αναπροσαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια, αλλά και τις νέες εντάξεις 3.500 περιοχών που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες εντάξεις οδηγούν σε αύξηση του ποσού που θα εισπραχθεί μέσω του ΕΝΦΙΑ το επόμενο έτος. Αυτό το επιπλέον ποσό δίνει την ευχέρεια στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει σε διορθωτικές παρεμβάσεις για την κατάργηση ή τον περιορισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Ο συμπληρωματικός φόρος επιβαρύνει τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι είναι :

·        αύξηση του αφορολόγητου ορίου πέρα από το ύψος των 250.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,15% έως 1,15% σε κάθε ακίνητη περιουσία φυσικού προσώπου συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Οι αυξήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, των αντικειμενικών τιμών από το 2022 θα έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν αυτόματα να καταβάλλουν συμπληρωματικό φόρο. Γι΄ αυτό το λόγο εξετάζεται αύξηση στο ύψος του αφορολογήτου ώστε ακόμη και μετά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών οι ιδιοκτήτες που βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο αυτό να μην το υπερβούν και να επιβαρυνθούν με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

·        κατάργηση συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει ένας ΕΝΦΙΑ με βάση των κλίμακα των νέων συντελεστών.

·        μετατροπή  συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ  σε νέο φόρο που θα επιβαρύνει περιουσίες άνω των 500.000 - 600.000 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα σε 272,8 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση το ποσό που πρέπει να εισέλθει στα κρατικά ταμεία  το 2022 από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 2,1 δισ. ευρώ με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών.

Ραλλού Αλεξοπούλου


Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα