ΗΠΑ: Στο 5,3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 16:51
UPD:16:55
Reuters/JESSICA RINALDI

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Αύγουστο με τον πιο αργό ρυθμό τους τελευταίους έξι μήνες, αυξήθηκε κατά 5,3% σε σχέση με πέρυσι και κατά 0,3% συγκριτικά από τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει φτάσει στο ζενίθ του, αν και θα μπορούσε να παραμείνει υψηλός για λίγο εν μέσω επίμονων περιορισμών στην προσφορά.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα. Ήταν η μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο, ενώ ακολούθησε αύξηση 0,3% τον Ιούλιο. Ο αποκαλούμενος βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 4,0% σε ετήσια βάση μετά από άνοδο 4,3% τον Ιούλιο.

Ο συνολικός ΔΤΚ αυξήθηκε 0,3% τον περασμένο μήνα, αφού κέρδισε 0,5% τον Ιούλιο. Στους 12 μήνες έως τον Αύγουστο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 5,3% μετά από αύξηση 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 0,4% και του δομικού δείκτη 0,3% σε μηνιαία βάση.

Ο πληθωρισμός θερμάνθηκε στην αρχή του έτους, λόγω της αύξησης των τιμών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς και των υπηρεσιών σε βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του COVID-19.

Η επιβράδυνση των μηνιαίων ρυθμών πληθωρισμού είναι σύμφωνη με την εκτίμηση του προέδρου της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός.

Ωστόσο, τα εμπόδια στην αλυσίδα εφοδιασμού παραμένουν και η αγορά εργασίας ενισχύεται, αυξάνοντας τους μισθούς.

η έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών έχει οδηγήσει σε αύξηση ρεκόρ των τιμών, ενώ και τα ενοίκια κινούνται ανοδικά καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών ωθεί τις εταιρείες να ανακαλέσουν στο γραφείο τους εργαζόμενούς τους, προκαλώντας την επιστροφή των Αμερικανών στα αστικά κέντρα μετά την έξοδο προς τα προάστια που πυροδότησε η πανδημία.

«Εάν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ πραγματικών και κυβερνητικών δεδομένων, ενδέχεται να αρχίσουμε να βλέπουμε τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων στον ΔΤΚ», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντοναντεμπιάν, επικεφαλής επενδυτικών στελεχών της CIBC Private Wealth US στη Βαλτιμόρη.

Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Αύγουστο, με το PPI να σημειώνει το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος σε σχεδόν 11 χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα