Έβανς - Federal Reserve: Αύξηση των επιτοκίων το 2023

Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 13:18
UPD:13:20
REUTERS/EDGARD GARRIDO

Η αμερικανική οικονομία θα συναντήσει σύντομα τον φραγμό της Federal Reserve για την έναρξη της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο πρόεδρος του Fed του Σικάγου Τσαρλς Έβανς τη Δευτέρα, αλλά θα είναι αργά το 2023 πριν δικαιολογηθεί η αύξηση των επιτοκίων.

«Θεωρώ ότι η οικονομία πλησιάζει στο να πληροί το πρότυπο ουσιαστικής περαιτέρω προόδου που θέσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο», δήλωσε ο Έβανς στην ετήσια διάσκεψη της National Association for Business Economics στη Βιρτζίνια. «Εάν συνεχιστεί η ροή βελτιώσεων της απασχόλησης, φαίνεται πιθανό ότι αυτές οι προϋποθέσεις θα πληρούνται σύντομα και θα αρχίσει να μειώνεται».

Αυτή η άποψη είναι σύμφωνη με το μεγαλύτερο μέρος των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Fed και του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι η οικονομία είναι μια «αξιοπρεπής» μηνιαία έκθεση θέσεων εργασίας που δεν πληροί το όριο μείωσης και πιθανότατα θα αρχίσει να το κάνει τον Νοέμβριο.

Για τον Έβανς, ωστόσο, πιθανότατα θα χρειαστούν άλλα δύο χρόνια πριν ο πληθωρισμός είναι αρκετά ισχυρός για να αξίζει μια αύξηση επιτοκίων.

«Έχω υποβάλει μια πρόβλεψη όπου είχα ... άρση το 2023», είπε ο Έβανς, αναφερόμενος στις τριμηνιαίες προβλέψεις που ανέλαβε κάθε υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Fed την περασμένη εβδομάδα.

Ο Έβανς ανέμενε προηγουμένως την πρώτη αύξηση του επιτοκίου στις αρχές του 2024, είπε. Οι μισοί συνάδελφοί του αναμένουν ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν το επόμενο έτος.

Η Fed έχει διατηρήσει τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από τον Μάρτιο του 2020 και έχει υποσχεθεί ότι θα τα διατηρήσει εκεί έως ότου η οικονομία φτάσει στην πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός φτάσει το 2% και είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο για κάποιο χρονικό διάστημα.

«Ανησυχώ περισσότερο για το ότι δεν δημιουργούμε αρκετό πληθωρισμό το 2023 και το 2024 από το ενδεχόμενο να ζήσουμε με πάρα πολύ», είπε ο Έβανς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα