Γέλεν: Σύντομα η απόφαση για την ανανέωση -ή όχι- της θητείας του Πάουελ στη Fed

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 13:53
UPD:14:01
REUTERS/POOL

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να επιλέξει ένα «έμπειρο και αξιόπιστο» πρόσωπο ως πρόεδρο της Federal Reserve για να καθησυχάσει τις αγορές, και ενώ ο σημερινός πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ ταιριάζει στο προφίλ, «και άλλοι θα μπορούσαν να είναι κατάλληλοι για τη θέση».

Ο κ. Πάουελ, ένας Ρεπουμπλικανός που τοποθετήθηκε στη θέση από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως το πιθανότερο είναι πως θα κάνει άλλη μια θητεία στη θέση και ορισμένοι οικονομολόγοι και επενδυτές ανησυχούν για αναταράξεις στις αγορές σε περίπτωση επιλογής άλλου υποψηφίου.

Η κ. Γέλεν, η οποία δεν έχει υποστηρίξει δημόσια έναν υποψήφιο, είπε στο Reuters ότι έδωσε τη συμβουλή της στον πρόεδρο και η απόφαση «είναι δική του». Αρνήθηκε να πει αν υποστήριξε τον κ. Πάουελ, όπως ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

Ερωτηθείσα εάν οι ανησυχίες της αγοράς πρέπει να επηρεάσουν την απόφαση του κ. Μπάιντεν, η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να επιλέξει κάποιον που θεωρείται αξιόπιστος και ικανός διαμορφωτής πολιτικής.

«Πιστεύω ότι ο Πάουελ έχει αποκτήσει αυτή τη φήμη, αλλά υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, που πιστεύω ότι θα γίνονταν αντιληπτοί με παρόμοιο τρόπο», είπε η κ. Γέλεν. «Αν οι αγορές είναι αναστατωμένες επειδή πιστεύουν ότι το άτομο δεν είναι αξιόπιστο, τότε αυτό είναι ένα άτομο που δεν πρέπει να διοριστεί. Ο πρόεδρος θα πρέπει να διορίσει κάποιον που είναι έμπειρος και αξιόπιστος».

Η Γέλεν είπε ότι ήλπιζε και περίμενε ότι ο Μπάιντεν θα λάβει μια απόφαση «εύλογα σύντομα», αλλά είπε ότι δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Μειώνονται στα στοιχήματα οι πιθανότητες του Πάουελ

Η Τζάνετ Γέλεν ήταν η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που ορίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, και τώρα είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της χώρας. Όλες οι πρόσφατες επιλογές για τη δουλειά έγιναν τον Οκτώβριο ή αρχές Νοεμβρίου.

Οι πιθανότητες του Πάουελ στις αγορές στοιχημάτων μειώθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μετά την έντονη κριτική για την απόδοσή του από προοδευτικούς Δημοκρατικούς και ένα σκάνδαλο διαπραγμάτευσης τίτλων που αφορούσε στελέχη της Fed. Ωστόσο, στον διαδικτυακό ιστότοπο πολιτικών στοιχημάτων PredictIt.org, ο Πάουελ παρέμεινε το φαβορί με πιθανότητες στο 70%.

Ως αναπληρωματικός, πολλοί προοδευτικοί ευνοούν την κυβερνήτη της Fed Λίελ Μπρέιναρντ, η οποία υπηρέτησε ως ανώτερη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Ομπάμα και προτάθηκε από αυτόν στο διοικητικό συμβούλιο της Fed το 2014.

Η Μπρέιναρντ θεωρείται κάπως πιο ήπια από τον  Πάουελ, εν μέρει λόγω της πρόθεσής της να διατηρήσει την εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος στην ανάκαμψη της απασχόλησης μετά την ύφεση από τον COVID-19. Ο Πάουελ, ωστόσο, έχει επίσης σηματοδοτήσει ότι θα προτιμούσε να είναι υπομονετικός ενόψει του πρόσφατου υψηλού πληθωρισμού για να επιτραπεί η σταθερότερη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Σέροντ Μπράουν την περασμένη εβδομάδα είπε ότι ο Μπάιντεν πιθανότατα θα προωθήσει μια «ολόκληρη πληθώρα» υποψηφίων στο διοικητικό συμβούλιο της Fed, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ή όχι τον Πάουελ, και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη έμφαση στους εργαζόμενους.

Η Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει, επιβλέπει τη Fed και πρέπει να εγκρίνει και να συμπεριλάβει τους υποψηφίους της Fed προτού εξεταστούν για έγκριση από τη Γερουσία στο σύνολό της.

Η θητεία του Πάουελ ως προέδρου της Fed λήγει τον Φεβρουάριο. το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Fed έχει επίσης μία κενή θέση και τουλάχιστον μία και ενδεχομένως άλλες δύο έδρες που θα ανοίξουν τους επόμενους μήνες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ReutersΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα