Ελλάδα: Πρωταθλήτρια στην αύξηση των ωρών εργασίας το β΄ τρίμηνο

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 15:39
UPD:15:41
Shutterstock

Κατά 3% αυξήθηκαν οι ώρες απασχόλησης στη βασική εργασία των Ευρωπαίων ηλικίας 20 -64 ετών το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. Η εικόνα δεν ήταν ομοιόμορφη ανά την Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η μεγαλύτερη αύξηση κατεγράφη στην Ελλάδα (+18%). Στον αντίποδα σε έξι κράτη - μέλη είχαμε μείωση των ωρών εργασίας, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στο Βέλγιο (-3,6%). 

Οι ώρες εργασίας, όπως επισημαίνει η Eurostat, επηρεάστηκαν το πρώτο εξάμηνο από την πανδημία και τα μέτρα, που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπισή της. Το δεύτερο τρίμηνο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έφερε και τις περισσότερες ώρες εργασίας. 

EUROSTAT

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι πραγματικές ώρες εργασίας για τις γυναίκες αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο ( +3,3%) από ό,τι για τους άνδρες (+2,7%). Σε ορισμένες χώρες η ψαλίδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χώρα μας, όπου οι ώρες απασχόλησης για τις γυναίκες στη βασική τους εργασία έκαναν «άλμα» 23,9%, ενώ εκείνες για τους άνδρες αυξήθηκαν κατά 14,5%. 

Η κατεύθυνση της μεταβολής ήταν η ίδια για τα δύο φύλα στα περισσότερα κράτη- μέλη. Εξαίρεση αποτελούν μόνο η Σλοβενία, όπου αυξήθηκαν για τους άνδρες, αλλά μειώθηκαν για τις γυναίκες, όπως επίσης το Λουξεμβούργο και η Βουλγαρία όπου οι γυναίκες εργάστηκαν περισσότερες ώρες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι άνδρες λιγότερες. 

naftemporiki.gr Προτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα