Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με το βλέμμα στην έξαρση του κορωνοϊού

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 11:06
UPD:11:08
EPA/MAXIMILIAN VON LACHNER

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν την Τρίτη καθώς οι αγορές παρακολούθησαν μια άνοδο του Covid-19, την προοπτική των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τα πιο πρόσφατα στοιχεία του δείκτη προμηθειών (PMI) για την ευρωζώνη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει «βουτιά» 1,45%. Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 1,41% στις 15.888. Ο FTSE του Λονδίνου καταγράφει πτώση 0,64% στις 7.209 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχωρεί 1,22% στις 7.018 μονάδες. Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,8%.

Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν κατά 2,5% καθώς η προοπτική ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων έπληξε την ελκυστικότητα του υψηλής ανάπτυξης κλάδου.

Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών σημείωσαν πτώση 0,9% αφού οι ΗΠΑ εξέδωσαν οδηγία κατά των ταξιδιών σε Γερμανία και Δανία λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19. Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου σημείωσαν πτώση 0,3% ακολουθώντας την υποχώρηση των τιμών του αργού εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία θα αποδεσμεύσουν ποσότητες από τα αποθέματα πετρελαίου τους σε μια προσπάθεια να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές.

Συνολικά, η κλιμάκωση της νευρικότητας αναφορικά με το τέταρτο κύμα κρουσμάτων της COVID-19 που καθυστερεί την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη σε μια περίοδο κατά την οποία οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν την απόσυρση νομισματικής στήριξης μείωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές.

Η προσοχή της ευρωπαϊκής αγοράς την Τρίτη θα επικεντρωθεί στα δεδομένα PMI για την ευρωζώνη τον Νοέμβριο. Τα δεδομένα θα είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της οικονομικής υγείας της περιοχής καθώς τα κρούσματα Covid αυξάνονται στην περιοχή.

Ο γαλλικός και ο γερμανικός PMI παρουσίασαν και πιο ισχυρά δεδομένα από το αναμενόμενο τον Νοέμβριο, ενώ τα σημεία συμφόρησης στον τομέα της μεταποίησης συνέχισαν να επιβραδύνουν την εργοστασιακή παραγωγή και να αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

naftemporiki.grΠροτεινόμενα για εσάς

Σχολιασμένα