Κόσμος
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2022 11:38

EE: Στο «ράφι» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Εξετάζεται δραστική αύξηση των δασμών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  φαίνεται να βάζει στο «ράφι» και μάλιστα επ` αόριστον το έκτο πακέτο των κυρώσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζουν στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες. Η Κομισιόν υποχρεώθηκε να αναστείλει ακόμη και τη σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, «λόγω των απειλών της Ουγγαρίας για την άσκηση του δικαιώματος του βέτο, αλλά και των αντιδράσεων κι άλλων χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο» , σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Του Μιχάλη Ψύλου
psilosm@naftemporiki.gr 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  φαίνεται να βάζει στο «ράφι» και μάλιστα επ` αόριστον το έκτο πακέτο των κυρώσεων για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τονίζουν στην «Ναυτεμπορική» ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν υποχρεώθηκε να αναστείλει ακόμη και τη σταδιακή εφαρμογή του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, «λόγω των απειλών της Ουγγαρίας για την άσκηση του δικαιώματος του βέτο, αλλά και των αντιδράσεων κι άλλων χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο» , σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι στις Βρυξέλλες των 27 χωρών μελών της ΕΕ, ματαίωσαν μάλιστα την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του συμβούλιο COREPER, καθώς φάνηκε πώς και πάλι θα υπήρχε αδιέξοδο.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πάντως πλήγμα για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία είχε εξαγγείλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο πριν 10 ημέρες, προσπαθώντας ταυτόχρονα με συμβιβαστικές προτάσεις να εξασφαλίσει την ομόφωνη συγκατάθεση όλων των εταίρων.

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφτηκε μάλιστα και τη Βουδαπέστη και συναντήθηκε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, δίχως όμως να τον πείσει να άρει τις αντιρρήσεις του, παρά το γεγονός ότι  η Κομισιόν δεσμεύτηκε να χρηματοδοτήσει την Ουγγαρία για να αντιμετωπίσει οικονομικά τις επιπτώσεις από ένα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. «Αν τεθεί σε ισχύ η πρόταση της ΕΕ για απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, στην Ουγγαρία, η τιμή των καυσίμων θα αυξηθεί κατά 55-60%», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι «αυτό θα οδηγούσε στην αύξηση των τιμών όλων των προϊόντων. Η Ουγγαρία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό», είπε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Αλλαγή σχεδίου με αύξηση δασμών

Ευρωπαϊκές πηγές ,ανέφεραν μάλιστα  στη «Ν» ότι στις Βρυξέλλες εξετάζονται ήδη εναλλακτικές λύσεις στο εμπάργκο , προκειμένου να σταματήσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί ουσιαστικά τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Μία από τις λύσεις που είναι στο τραπέζι είναι η δραστική αύξηση των δασμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το μέτρο αυτό έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση στο Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, μετά από σχετική ερώτηση του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή και πρώην υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν. Ο βουλευτής του CDU, με επιστολή του στον υφυπουργό Οικονομικών, Πάτρικ Γκρέιχεν καλεί την κυβέρνηση του καγκελάριου Ολαφ Σολτς να εξετάσει την επιβολή υψηλών δασμών στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας. Στόχος είναι «να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, διατηρώντας παράλληλα τις προμήθειες», τόνισε ο Σπαν. 

«Το μέτρο αυτό θα πιέσει σημαντικά τη Ρωσία , καθώς το Κρεμλίνο δεν μπορεί να ανακατευθύνει γρήγορα τις εξαγωγές ενέργειας προς την Ασία, λόγω της απουσίας των σχετικών υποδομών», τονίζουν στη «Ν», ευρωπαϊκές πηγές. «Η Ευρώπη αγοράζει το 75% των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και το 50% ρωσικού πετρελαίου, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η Μόσχα να έχει μεγάλο κόστος , λόγω της αύξησης των δασμών», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στις Βρυξέλλες.