ΥΠΠΟΑ: Ανακοίνωση σχετικά με το κρούσμα κορωνοϊού στην ΥΣΜΑ

Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 18:40
A- A A+

Με αφορμή το χθεσινό κρούσμα κορωνοϊου σε εργαζόμενο στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ),  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη σήμερα το πρωί στις 09.30 π.μ. στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού,  κ. Γεώργιος Διδασκάλου, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Υπηρεσιακός Γραμματέας, κ. Μανώλης Αντωνόπουλος, ο Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Υπουργού, κ. Κωνσταντίνος Πλατίτσας και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιάννης Τσακοπιάκος.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα: i) για την αντιμετώπιση του κρούσματος στην ΥΣΜΑ και ii) για την προστασία των υπαλλήλων του Υπουργείου, προς το σκοπό του περιορισμού διασποράς του κορωνοϊού.

I. Αντιμετώπιση κρούσματος κορωνοϊού στην ΥΣΜΑ

1. Προγραμματίστηκε -και ήδη διενεργήθηκε- καταγραφή των περιπτώσεων-υπαλλήλων, που ήρθαν σε “επικοινωνία”, κατά τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ, με τον συγκεκριμένο υπάλληλο .

2. Προγραμματίστηκε -και ήδη διενεργήθηκε- απολύμανση στους χώρους της ΥΣΜΑ.

3. Προγραμματίστηκε -και ήδη διενεργήθηκε- τεστ covid-19 από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ σε  υπαλλήλους του άμεσου υπηρεσιακού περιβάλλοντος του υπαλλήλου της ΥΣΜΑ, ο οποίος διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό.  Λήφθηκαν συνολικά 106 δείγματα υπαλλήλων της ΥΣΜΑ, που αποτελούν το ανώτατο δυνατό όριο, το οποίο μπορούσε να εξυπηρετήσει η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ.

4. Προγραμματίστηκε η διενέργεια τεστ covid-19 από το πανεπιστημιακό εργαστήριο αύριο, Τετάρτη, 23-09-2020 για 100 ακόμη υπαλλήλους.

5. Μέχρι την ολοκλήρωση των τεστ covid-19 και την έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, η ήδη κλειστή από σήμερα ΥΣΜΑ θα παραμείνει κλειστή για δύο ακόμη ημέρες .

II. Μέτρα προστασίας των υπαλλήλων του Υπουργείου προς το σκοπό περιορισμού διασποράς τους κορωνοϊού, σύμφωνα με την υπ’αρ. πρωτ.ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20-09-2020 της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών και τα διαμειφθέντα στη σημερινή σύσκεψη .

1. Η πραγματοποίηση σε όλα τα κτίρια των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, συστηματικής απολύμανσης των γραφείων και των αποθηκευτικών χώρων, ως προληπτικό μέτρο κατά της διασποράς του ιού.

2. Άμεση εφαρμογή της υπ’αρ. πρωτ.ΔΙΔΑΔ/Φ.69/126/16316/20-09-2020 της Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών από τους προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων. Ειδικότερα οι προϊστάμενοι  όλων των Γενικών Διευθύνσεων του Υπουργείου καλούνται να συνεργάζονται με τον Υπηρεσιακό Γραμματέα και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ανθρωπίνου Δυναμικού της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που ανακύπτουν, με σκοπό να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας των εργαζομένων και η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας. Τα μέτρα της εγκυκλίου είναι τα ακόλουθα:

α. Καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό έως 40% επί του συνόλου των πραγματικά υπηρετούντων και προσερχόμενων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία του Φορέα και καθορισμός του προσωπικού που δύναται να παρέχει εξ αποστάσεως εργασία για το χρονικό διάστημα από 21/9/2020 έως και 4/10/2020 με ορθολογικά κριτήρια, ώστε να διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση της δημόσιας αποστολής των υπηρεσιών.

β. Κατανομή του προσωπικού των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ στα τρία υποχρεωτικά ωράρια λειτουργίας, που αφορούν στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων ( 7.00 π.μ-15:00, 8.00 π.μ.-16.00 και 9.00 π.μ.-17.00)

γ. Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας προστασίας σε κάθε είδους χώρους εργασίας . Οι είσοδοι των υπηρεσιών πρέπει να διαθέτουν σταθμό αντισηψίας και να εφοδιάζουν με μη ιατρική μάσκα προστασίας όσους εισέρχονται στα κτίρια των υπηρεσιών χωρίς να διαθέτουν μάσκα.

δ. Η εξυπηρέτηση του κοινού στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να γίνεται μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας, με την εξαίρεση επειγουσών περιπτώσεων, οπότε η εξυπηρέτηση διενεργείται κατόπιν προηγούμενου ραντεβού. Κατά την εξυπηρέτηση των πολιτών είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας τόσο από τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΑ όσο και από τους πολίτες.

ε. Yποχρεωτική τήρηση του παρουσιολογίου COVID -19, ώστε να καθίσταται δυνατή η συμπλήρωση και η επικαιροποίηση της μικροεφαρμογής «Στελέχωση Υπηρεσιών στο πλαίσιο των μέτρων για COVID 19 (https://hr.apografi.gov.gr/app/do?5Link).

3. Όπως έχει ήδη επισημανθεί στην από 14-9-2020 Ανακοίνωσή μας, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μεριμνά καθημερινά για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και του κοινού, τηρώντας απαρέγκλιτα τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς