Τατόι: Το πέρασμα της κακοκαιρίας είχε δυσμενείς επιπτώσεις στο πρώην βασιλικό κτήμα

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2021 16:17
A- A A+

Το πέρασμα της πρόσφατης κακοκαιρίας από την Αττική είχε δυσμενείς επιπτώσεις και στο Κτήμα Τατοΐου. Όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου», «δυστυχώς ένα μεγάλο πεύκο έπεσε πάνω στο κτήριο του Φυλακίου της εσωτερικής πύλης από το βάρος του χιονιού και κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την οξύκορφη στέγη του».

Η ανακοίνωση

«Το περασμένο καλοκαίρι ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου σε αυτοψία στο Τατόι με την Δασάρχη Πάρνηθας είχε επισημάνει τα επικίνδυνα δέντρα που έχρηζαν άμεσης απομάκρυνσης γύρω από τα ιστορικά κτήρια. Κυρίως γερασμένες λεύκες και όχι πεύκα. Η προσέγγισή μας είναι πάντα πολύ προσεκτική σχετικά με τους περιβάλλοντες χώρους των κτηρίων πιστοί πάντα στην φιλοσοφία του δημιουργού του κτήματος Βασιλέως Γεωργίου Α’ για την επιβλητική παρουσία της φύσης γύρω από τα ταπεινά κτήρια του κτήματος. 

Στη συνέχεια το δασαρχείο Πάρνηθας σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού απομάκρυνε τα επικίνδυνα δέντρα. Αν δεν είχε γίνει αυτό τότε, σήμερα, θα γινόμαστε μάρτυρες εκτεταμένων καταστροφών σε κτήρια του κτήματος τις οποίες ευτυχώς και αποφύγαμε. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν όλα τα δέντρα γύρω από τα κτήρια. Εφόσον το κτήμα αποκτήσει νοικοκύρη και καταρτιστεί σχέδιο διαχείρισης των δέντρων ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γίνουν είναι πολύ καλά κλαδέματα και στερεώσεις δέντρων και συνεχής έλεγχος ειδικών σε περιόδους έντονων φαινομένων.

Το φυλάκιο της εσωτερικής πύλης πριν την καταστροφή

Ευχόμαστε σύντομα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού να αποκαταστήσουν την στέγη του κτηρίου στην αρχική της κατάσταση. Το φυλάκιο της πύλης είναι ένα από τα πιο ρομαντικά μικρά κτήρια του κτήματος, δείγμα της βορειοευρωπαικής αρχιτεκτονικής επιρροής».

Εκ μέρους του ΔΣ,

Βασίλης Κουτσαβλής

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς