Ερντογάν: Καμία απόφαση ακόμα για βοήθεια στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 11:01
UPD:12:10
via REUTERS/PRESIDENTIAL PRESS OFFICE
A- A A+

Η Τουρκία δεν έχει λάβει τελική απόφαση σχετικά με αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη για τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια εκεί, δήλωσε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Αξιωματούχοι είπαν στο Reuters αυτήν την εβδομάδα ότι οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία του αεροδρομίου, αλλά απαίτησαν από τον στρατό της Άγκυρας να αποσυρθεί μέχρι την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο στρατός ξεκίνησε εκκενώσεις την Τετάρτη. 

«Οι Ταλιμπάν υπέβαλαν αίτημα σχετικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Λένε: " Θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και εσείς θα το χειριστείτε ". Αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη απόφαση, επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα θυμάτων εκεί », είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία.

«Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Βοσνία. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι συνομιλίες διεξήχθησαν σ' ένα στρατιωτικοποιημένο τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ, όπου έχει εγκατασταθεί προσωρινά η τουρκική πρεσβεία.

Αντιδρώντας σε επικρίσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν απάντησε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ' αυτή την ασταθή περιοχή.

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποιές είναι οι προσδοκίες τους ή ποιές είναι οι δικές μας προσδοκίες χωρίς να συζητήσεις. Τι είναι η διπλωματία, φίλε μου; Αυτό είναι η διπλωματια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κύριος Ερντογάν εξήγησε πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή επίθεση καμικάζι μπροστά στο αεροδόμιο, που στοίχισε χθες, Πέμπτη, τη ζωή σε περισσότερους από 85 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 13 αμερικανοι στρατιώτες, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του αεροδρομίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή