Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Δυτικής Νεκρόπολης της Αμβρακίας

Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 19:01
UPD:19:01
A- A A+

Την Άρτα επισκέφθηκε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να εγκαινιάσει τον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης της Αμβρακίας, καθώς και την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο κάστρο της πόλης.

Η κα Μενδώνη επισκέφθηκε  την ιερά μονή Κάτω Παναγιάς, τον ιερό ναό Παναγίας της Παρηγορήτισσας, το ιστορικό δημαρχείο της πόλης -στα θεμέλια του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαιότητες, το λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας –η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει ότι μάλλον πρόκειται για το βουλευτήριο της αρχαίας πόλης, και τον ιερό ναό Αγίας Θεοδώρας, ενώ προήδρευσε σε σύσκεψη στο δημαρχείο της Άρτας, με τη συμμετοχή των δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας -Χρ.Τσιρογιάννη, Ροζ. Βαβέτση, Χρ.Χασιάκου, Περ. Μίγδου, Νικ.  Καλαντζή-, παρουσία του υφυπουργού  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Στύλιου, και του αντιπεριαφερειάρχη Άρτας, Βασίλη Ψαθά, στην οποία συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που αφορούν την περιοχή.

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Άρτας

Στην σύσκεψη, η υπουργός έθεσε το ζήτημα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας, στο οικόπεδο του υφιστάμενου Μουσείου, προκειμένου να αποκτήσει κατάλληλους χώρους για την έκθεση των πολύτιμων βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής.

Ζήτησε από τον δήμαρχο Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννη, να συνεργαστεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εξεταστούν οι ισχύοντες όροι δόμησης στο συγκεκριμένο οικόπεδο, ώστε το ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει τις αναγκαίες διαδικασίες για την εκπόνηση μελετών.

Στον χαιρετισμό της στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η Δυτική Νεκρόπολη μπορεί να αποτελέσει σημείο ανάδειξης του παρελθόντος της πόλης, αλλά και τόπο προβολής του ιστορικού και του μνημειακού της αποθέματος. Συνειδητοποιώντας  το παρελθόν μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να χαράξουμε καλύτερα το μέλλον μας. Θεωρώ ότι είναι ευλογία που είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να αποδώσουμε στην πόλη, αυτό που της ανήκει. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία είναι ο εντεταλμένος από την Πολιτεία φορέας να προστατεύει, να αναδεικνύει, να αξιοποιεί –μην φοβόμαστε τις λέξεις– την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά τελικά οι φορείς του Πολιτισμού είναι οι ίδιοι οι πολίτες».

Χαιρετισμός της Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας

Στα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου παρευρέθησαν ο μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Σίμου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρταίων Πανέτας, Λιόντος και Χαρακλιάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας, Γιάννης Γκολομάζος, και άλλοι φορείς.

Στη συνέχεια,  η κα Μενδώνη πραγματοποίησε  αυτοψία στην ιερά μονή Κάτω Παναγιάς, όπου εκτελείται το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών από το ΥΠΠΟΑ. Για την ολοκλήρωσή του θα συναφθεί Προγραμματική Σύμβαση  μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Στον αρχαιολογικό χώρο της Δυτικής Νεκρόπολης

Επισκέφθηκε, επίσης, τον ιερό ναό Παναγίας της Παρηγορήτισσας, για την οποία εκπονούνται οι μελέτες αποκατάστασης στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συζητήθηκαν επιτόπου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το μοναδικό αυτό μνημείο και δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, ώστε το έργο της συντήρησης και της αποκατάστασης να ενταχθεί στην προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Αυτοψία στο μικρό θέατρο Αμβρακίας

Στη συνέχεια, η κα Μενδώνη επισκέφθηκε το κτήριο του ιστορικού δημαρχείου, στο υπόγειο του οποίου αποκαλύφθηκαν αρχαία κατάλοιπα.

Η υπουργός ζήτησε από τον δήμαρχο να καταθέσει τροποποιημένη μελέτη της αποκατάστασης, προκειμένου να εισαχθεί το θέμα το συντομότερο στο ΚΑΣ. Επίσης,  έκανε αυτοψία και στο  λεγόμενο μικρό θέατρο Αμβρακίας, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της «Πολιτιστικής διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και εκτελείται έργο προϋπολογισμού 832.137 ευρώ.

Ο ναός της Παρηγορήτισσας

Σημείωσε ότι «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, δεν πρόκειται περί θεάτρου, αλλά περί βουλευτηρίου. Αυτό δίνει ακόμη μεγαλύτερη αξία στο εύρημα, καθώς δεν συναντάμε συχνά τέτοιου είδους μνημεία. Ο χώρος χρειάζεται ανάσες, τις  οποίες θα δώσουν, αφού απαλλοτριωθούν, διπλανά κτήρια και κτίσματα. Δόθηκαν οδηγίες στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, να ετοιμάσει τον σχετικό φάκελο προς υποβολή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο».

Ακολούθησε επίσκεψη στον ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας, όπου ο Δήμος Αρταίων πραγματοποιεί ανάπλαση της πλατείας.

Στην Ι.Μ. Κάτω Παναγιάς

Εγκαίνια της έκθεσης «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες»

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εγκαινίασε την έκθεση «Η Άρτα το 1821: Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές, επαναστάτες» στο κάστρο της Άρτας.

Στο χαιρετισμό της η κα Μενδώνη τόνισε τα εξής:

«Χαίρομαι πραγματικά γιατί βρισκόμαστε σήμερα στο κάστρο, έναν εμβληματικό χώρο για την πόλη της Άρτας, που στο τέλος του 2023 είμαι σίγουρη ότι θα έχει διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Τόσο το έργο της Εφορείας όσο και το έργο της αποκατάστασης του  παλιού ΞΕΝΙΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι κρίμα που το κτήριο είχε εγκαταλειφθεί τόσα χρόνια. Τώρα θα  αποκατασταθεί και θα αποδοθεί στους πολίτες της Άρτας, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ξενάγηση στην έκθεση στο Κάστρο

Στην έκθεση  παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα, μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό.

Περιγράφονται οι επικρατούσες, πριν από την κήρυξη της Επανάστασης, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, σκιαγραφούνται σημαντικές προσωπικότητες που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς