Ταλιμπάν: «Σύντομα» η επιστροφή των κοριτσιών στα σχολεία

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 14:34
UPD:14:37
via REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επιτραπεί στα κορίτσια να επιστρέψουν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Saeed Khosty, δήλωσε στο Al Jazeera την Κυριακή ότι ο ακριβής χρόνος θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας.

«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω και με βάση τις πληροφορίες μου, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά και όλα τα κορίτσια και οι γυναίκες θα επιστρέψουν στο σχολείο και τις δουλειές τους στην εκπαίδευση», είπε.

Μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, δοήθηκε εντολή να παραμείνουν στο σπίτι τα έφηβα κορίτσια μέχρι να δημιουργηθεί ένα «ασφαλές περιβάλλον μάθησης». Έδωσαν από την άλλη το «πράσινο φως» να επιστρέψουν στις αίθουσες τα αγόρια όλων των τάξεων και τα μικρά κορίτσια που παρακολουθούν σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο αποκλεισμός των μεγαλύτερων κοριτσιών από την εκπαίδευση έχει δημιουργήσει φόβους ότι οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους αυστηρούς κανόνες της δεκαετίας του 1990, όταν η εκπαίδευση και η απασχόληση είχε νομικά απαγορευτεί για τις  γυναίκες και τα κορίτσια.

Ο Khosti «έδειξε ότι επρόκειτο πολύ σύντομα να επιστρέψουν τα κορίτσια στα γυμνάσια, το ίδιο και οι δασκάλες τους», σχολίασε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera, στην Καμπούλ.  «Αυτό είναι κάτι που ακούμε από τους Ταλιμπάν από τότε που ανέλαβαν την εξουσία. Ναι, θα επιστρέψουν. Αλλά θα πάρει χρόνο. Και φυσικά, αυτό πλήττει πολλά κορίτσια », είπε.

«Θέλουν να επιστρέψουν στο σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αυτό είναι επίσης ένα από τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για τους Ταλιμπάν, να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών να πηγαίνουν στο σχολείο και να εργάζονται», εξήγησε.

Όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο, η ένοπλη ομάδα υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών. Όμως οι ενέργειές της από τότε έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα καθώς στέλνει ανάμεικτα μηνύματα για τις γυναίκες που επιστρέφουν στην εργασία σε κυβερνητικά γραφεία και έχει αναγκάσει τα πανεπιστήμια να εφαρμόσουν πολιτικές διαχωρισμού των φύλων προκειμένου να ανοίξουν ξανά.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή